Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Muuttuva perehdyttämiskäytäntö: Maijan tarina

Muuttuva perehdyttämiskäytäntö: Maijan tarina

Työsuhteen alkuun panostaminen kannattaa. Pohjoismaissa perehdyttämiskäytäntöjä on jo lähdetty kehittämään ja digitaalisista oppimispoluista on hyviä kokemuksia esimerkiksi Tanskassa. Tässä tarinan muodossa Maijan perehdytyksen tarina.

Soili Ojaniemi ja Minnamari Leimu, 14.05.2019

|

Artikkelit

Uusi työntekijä puhkuu intoa allekirjoittaessaan työsopimusta ja on erittäin kiinnostunut tulevasta työnantajastaan. Ensimmäinen tulossa oleva työpäivä sekä jännittää että kutkuttaa – kenen kanssa tulen tekemään töitä ja millaisia asioita sitten ihan oikeasti tulen tekemään? Harvalla on nykypäivänä mahdollisuus tutustua organisaatioon ja sen tekemisiin ennakolta, mutta jos se onnistuu, hyödyt alkavat konkretisoitua ensimmäisestä työpäivästä alkaen. 

Yritykselle työsuhteen alkuun satsaaminen tuo konkreettisia hyötyjä. Uuden työntekijän perehtymistä ja työyhteisöön sisään pääsemistä voidaan helpottaa ja nopeuttaa. Pohjoismaissa perehdyttämiskäytäntöjä on jo lähdetty kehittämään ja digitaalisista oppimispoluista on hyviä kokemuksia esimerkiksi Tanskassa.

“Kutkuttava matka kohti ensimmäistä työpäivää” - Maijan tarina

“Maija on aloittamassa uudessa työssään vakuutusalalla. Hän odottaa innokkaasti ja jännittyneenä työn alkamista. Maija ajattelee, että olisi kiva kertoa kavereillekin miten mahtavaan työpaikkaan on päässyt!

Kun Maija saapuu allekirjoittamaan työsopimusta, hänen esimiehensä Taina antaa hänelle tunnukset digitaaliselle oppimispolulle. Allekirjoitushetkessä syntyy mukavaa keskustelua, eikä Maija malta odottaa pääsevänsä tutkimaan uutta tietoa. Maija kaivaa innokkaana puhelimen esille jo bussissa ja lähtee tutkimaan mitä oikein on odotettavissa. Kotona Maija jatkaa opiskelua ja hehkuttaa perehtymismahdollisuutta sosiaalisessa mediassa.

Ensimmäinen työpäivä koittaa ja Maijalla ei ole ollenkaan niin hermostunut olo, kuin aiemmin hän kuvitteli. Mahdollisuus tutustua yritykseen sekä alan perusteisiin etukäteen on tuonut Maijalle varmuutta ja hänellä on jo hyvä käsitys siitä mitä työpaikalla tehdään. Maija odottaa innolla sitä, että pääsee tutustumaan uusiin työkavereihin, sekä perehtymään vielä syvemmin tulevaan työhönsä. Tästä on helppo aloittaa – tuumii Maija.”

Kuinka luoda loistava työntekijäkokemus jo ennen ensimmäistä työpäivää?

“Mikko on pohtinut tarkkaan yrityksen HR-käytäntöjä. Hän on halunnut yhdessä kollegoidensa kanssa auttaa Tainaa ja muita esimiehiä tilanteessa, jossa työntekijöistä kilpaillaan entistä enemmän työurien muotoutuessa modernimmaksi. Koko HR on pohtinut tarkasti, mitkä tiedot auttavat uusia työntekijöitä kehittämään taitojaan ja mistä olisi paras lähteä liikkeelle.  

Mikko on huolehtinut siitä, että Maijan esimiehellä Tainalla on oppimispolun avaimet valmiina annettavaksi uusille tiimiläisille. Taina on innoissaan tästä mahdollisuudesta, sillä on välillä huomannut kuinka rankkoja ensimmäiset viikot ovat uusille työntekijöille. Taina on iloinen siitä, että kaikki alkuperehdyttämismateriaalit ovat kootusti digitaalisessa oppimispolussa ja hän pystyy helposti tarjoamaan harmonisen kuvan yrityksen perehdyttämisestä. Maijan kanssa päästään luultavasti nopeasti käytännön kysymyksiin – tuumii Taina.”

*Tarina ja sen henkilöt ovat kuvitteellisia  

Finva on rakentanut uuden digitaalisen oppimispolun finanssialalle tuleville henkilöille. Polkua voidaan hyödyntää työntekijän perehdyttämisessä sekä urasiirtymissä. Polku voidaan rakentaa siten, että se tukee useamman työntekijän oppimismatkaa.  

Kysy lisää
Soili Ojaniemi, puh. 010 837 3804
soili.ojaniemi@aaltoee.fi 


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa