Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Yrityskulttuuri ja eettisyys osana compliancea -webinaari keräsi yhteen yli 600 osallistujaa yli toimialarajojen

Yrityskulttuuri ja eettisyys osana compliancea -webinaari keräsi yhteen yli 600 osallistujaa yli toimialarajojen

Webinaarinauhoitteessa kuulet eettisyyden merkityksestä osana compliance-toimintaa. Rekisteröidyttyäsi saat sähköpostitse linkin tallenteeseen.

15.02.2021

|

Artikkelit

Compliance-toiminta nähdään tavallisimmin lainsäädännön noudattamisena ja ohjeistuksien luomisena. Aiheen yhteydessä keskustelu eettisyydestä ja vastuullisuudesta on kuitenkin noussut yhä vahvemmin esille niin mediassa kuin organisaatioiden sisällä. Tästä huolimatta useat yritykset epäonnistuvat kerta toisensa jälkeen toimimasta compliance-vaatimusten mukaisesti ja päätyvät otsikoihin. Mutta, mikä oikeastaan estää yrityksiä toimimasta compliance-vaatimusten mukaisesti? 

Niina Ratsula tunnistaa, että compliance-haasteiden juurisyyt liittyvät useimmiten yrityskulttuuriin liittyviin riskeihin eli siihen, että organisaatiot eivät tunne yrityksen aitoja eettisiä ja compliance-riskejä. Yrityskulttuuri ja eettisyys osana compliancea -webinaaritallenteella Ratsula kumoaakin viisi myyttiä eettisyydestä ja yrityskulttuurista, jotka täytyy tunnistaa onnistunutta compliance-ohjelmaa rakentaessa.  

Viime vuonna kauppatieteiden tohtoriksi väitelleellä Ratsulalla on yli kymmenen vuoden kokemus pörssiyrityksien compliance-toiminnoissa työskentelystä. Nykyisin yrittäjänä, valmentajana ja tietokirjailijana työskentelevä Ratsula on huomannut compliancen onnistumiselle keskeisempää olevan kontrollien, sääntöjen ja koulutuksen sijaan nimenomaan yrityskulttuuri ja organisaation kirjoittamattomat säännöt eli se konteksti, jossa compliance on vuoropuhelussa. ”Aina kun toimimme yrityskulttuurissa, me katsotaan asioita jonkun filtterin läpi. Eettinen sokeutuminen on syy ja selitys sille, miksi suurimmaksi osaksi päädymme tekemään epäeettisiä valintoja”, Ratsula kertoo.  

OP ryhmän compliance-toiminnasta vastaava Rami Kinnala on toiminut finanssialalla jo yli 20 vuoden ajan. Myös Kinnala näkee oikeintoimisen vaativan pitkäjänteistä ja systemaattista työtä sekä asioiden viemistä käytäntöön. Compliance-vaatimusten mukaan toimiminen ei ole kuitenkaan helppoa, Kinnala myöntää.  

Compliancen yhteydessä esimerkiksi finanssialan sääntelyn tarkkuudesta ja toteuttamisesta keskustellaan paljon. ”Miksi sääntelyssä on tarvittu mennä näin pitkälle, niin se on toisaalta indikaatiota siitä, että aikaisempina vuosina oikeat arvot, eettisyys ja vastuullisuus, eivät ole riittävästi näkyneet itsestään selvinä asioina toiminnassa”, Kinnala toteaa.   

Valvonnan kautta compliancen rooli onkin varmistaa, että myös yrityksen arvoja ja eettisiä periaatteita noudatetaan, ei siis pelkästään viranomaisohjeita. Kinnala näkee compliancen roolin olevan avainasemassa oikein toimimisen kulttuurin edistämisessä. Mikäli compliance ei pysty nostamaan johdolle ja liiketoiminnalle asioita esille, on vaikea ajatella, että joku muu organisaatiossa rohkaistuisi tekemään sitä. Lisäksi toiminnan tulee olla liiketoimintaa lähellä ja tarjota keskustelukumppanuutta oikeista toimintatavoista. Todellisuudessa jokainen työntekijä on vastuussa compliancen edistämisessä.  

Ella Puoliväli


Finvan 5.2.2021 järjestetty Yrityskulttuuri ja eettisyys osana compliancea -webinaari keräsi satoja katsojia. Kiitos kaikille osallistujille! Webinaaritallenteelta pääset tutustumaan kokonaisuudessa asiantuntijoiden puheenvuoroihin sekä yleisökysymysten vastauksiin. 

Tutustu myös Finvan ajankohtaiseen koulutustarjontaan tästä sekä aiheeseen liittyviin seminaareihin tästä.

Täytä alla oleviin kenttiin tarvittavat tiedot ja hyväksy ehdot. Sen jälkeen saat sähköpostiisi linkin, josta pääset katsomaan webinaaritallenteen.

 

 


Palaa Aalto Leaders' Insight -pääsivulle

Löydä lisää luettavaa ja kuunneltavaa