Uutishuone

Uutishuone

Aalto-yliopiston muotoilun opiskelijat valmistivat Aalto EE:lle ainutlaatuisen kokoelman keramiikkamaljakoita

Taide on olennainen osa asiakas- ja työntekijäkokemusta Aalto EE:ssä (Aalto University Executive Education). Jo yli 200 taideteoksen kokoelmaan lisätään nyt myös 12 ainutlaatuista käsintehtyä keramiikkamaljakkoa. Maljakoiden suunnittelusta ja valmistuksesta vastasi kuusi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijaa.

Kuva: Priska Falin

6.6.2018

Read this in English.

Euroopan johtava muotoilukoulu tunnetaan lahjakkaista suunnittelijoistaan ja huippuluokan opetushenkilökunnastaan. Keväällä 2017 Aalto-yliopisto sijoittui 13. sijalle taiteen ja suunnittelun maailmanlaajuisessa QS World University Ranking -tutkimuksessa.

– Osana yhteiskunnallista vaikuttavuuttamme haluamme juhlistaa Aalto-yliopiston lahjakkuuksia ja antaa opiskelijoille poikkeuksellisia oppimiskokemuksia. Oli myös erittäin palkitsevaa antaa heille tämä mahdollisuus näyttää kykynsä jo opiskeluaikana, Pekka Mattila, Aalto EE:n toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston Professor of Practice toteaa.

Maljakot saivat alkunsa posliinin synnyinsijoilla Kiinassa

Muotoilun opiskelijat ja kolme keramiikkaan erikoistunutta opettajaa matkustivat Kiinan Jingdezheniin, joka tunnetaan posliininvalmistuksen synnyinsijana. Vierailunsa aikana maaliskuussa 2018 he työskentelivät Jingdezhenin keramiikkainstituutin keramiikkastudiossa.

Teokset tehtiin paikan päällä kolmeviikkoisen työpajan aikana studiossa, joka on varattu kansainvälisten vierailevien taiteilijoiden käyttöön. Opiskelijat työskentelivät kukin oman teoksensa parissa tehden yhteistyötä paikallisten käsityöläisten, kuten dreijarien, sorvarien, polttomestarien ja posliinimaalarien kanssa. Vierailun lopussa valmiit teokset poltettiin paikallisissa uuneissa, jonka jälkeen ne pakattiin ja lähetettiin Suomeen.

Ennen Kiinan matkaansa opiskelijat Saija Halko, Nikolo Kerimov, Matias Liimatainen, Maria Punkkinen, Collin Velkoff ja Man Yau vierailivat Aalto EE:n tiloissa ja kuuntelivat asiakkaiden toiveita sekä floristien näkemyksiä.

– Korostamme opintojen aikana monissa yhteyksissä yhteistyöhankkeiden tärkeyttä. Tässä tapauksessa kuitenkin matka keramiikkataiteilijoiden luvattuun maahan Jingdezheniin nosti hankkeen aivan uudelle tasolle. Myös Aalto EE:n antama ohjeistus motivoi opiskelijoita suuresti hankkeen edetessä. Kun funktionaalisiin esineisiin yhdistetään korkealaatuinen ja taiteellinen lähestymistapa, olemme aivan suunnittelun ytimessä, sanoo Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitoksen lehtori Nathalie Lautenbacher.

Valmiit taideteokset esitellään Aalto EE:n tiloissa Helsingissä kesäkuun 2018 alussa. Teokset ja Priska Falinin kuvaama dokumenttielokuva hankkeen matkasta ja työskentelyvaiheista esitellään ensi kertaa taidenäyttelyn avajaisissa 11. kesäkuuta. Opiskelijat kirjoittivat myös matkapäiväkirjaa Aalto Leaders’ Insight -lehteä varten. Näyttely pystytetään myös Otaniemen Väre-rakennukseen syyskuussa 2018.

Lisätiedot

Pekka Mattila
valtiot. tri, toimitusjohtaja, Professor of Practice
Puhelin: 040 738 7221
pekka.mattila@aaltoee.fi

Nathalie Lautenbacher
Lehtori
Muotoilun laitos, Aalto ARTS
Puhelin: 050 384 4695
nathalie.lautenbacher@aalto.fi

Aalto University Executive Education Oy

Aalto University Executive Education tarjoaa korkealaatuisia liikkeenjohdon kehittämispalveluja (Aalto EE) ja asiantuntijoiden täydennyskoulutusta (Aalto PRO) sekä palveluita yrittäjyyden kehittämiseksi (Aalto ENT). Monipuolisessa kokonaisuudessa yhdistyvät käytännön osaaminen ja Aalto-yliopiston uusin tutkimustieto.

Yhtiön vahvuuksia ovat globaali toimintamalli ja monipuolinen tarjonta. Suomen ja Singaporen lisäksi tarjoamme ohjelmia Baltiassa, Etelä-Koreassa, Indonesiassa, Iranissa, Kiinassa, Puolassa, Ruotsissa, Taiwanilla, Tansaniassa, Venäjällä ja Vietnamissa. Aalto University Executive Educationilla on kolme arvostettua laatuleimaa eli akkreditointia: AACSB, AMBA ja EQUIS. Se kuuluu näin ollen maailman instituutioista koostuvaan 0,5 prosentin parhaimmistoon.

Aalto-yliopisto

Kohti parempaa maailmaa. Aalto-yliopisto on rohkeiden ajattelijoiden yhteisö, jossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Tunnistamme ja ratkaisemme yhteiskunnan suuria haasteita ja rakennamme innovatiivista tulevaisuutta. Yliopistossa on kuusi korkeakoulua, 11 000 opiskelijaa ja 400 professoria. Kampuksemme sijaitsevat Espoossa ja Helsingissä.

***

Students in Design, Aalto University

Saija Halko, Nikolo Kerimov, Matias Liimatainen, Maria Punkkinen, Collin Velkoff, Man Yau

Aalto-yliopiston henkilökunta, Muotoilun laitos

lehtori Nathalie Lautenbacher
studio-teknikko Tomi Pelkonen
tohtoriopiskelija student Priska Falin

Kiitos

Pekka Mattila / toimitusjohtaja, Aalto EE
Tapio Yli-Viikari / emeritus professori, Aalto-yliopisto
Zhan Jingjing /professori JCI

Zhou Junjie / kansainväliset suhteet JCI
Petri Motari / floristi HC Barck
Jin Xianfeng / teknikko JCI
Pang Xinhai, Goh Zhenxi, Wang Zifan / oppilaiden avustaja JCI