"Olen tehnyt ison osan urastani hyvin faktapainotteista ja numeroihin keskittyvää työtä. Minulle suurimpia oivalluksia oli se, että muutoksen johtaminen on ihmisten johtamista.”

Virpi Hentunen
Talous- ja henkilöstöjohtaja, Lääkärikeskus Aava

Virpi Hentunen on työskennellyt Lääkärikeskus Aavassa viisi vuotta: aluksi lääkärikeskuksen talousjohtajana ja tätä nykyä konsernin emoyhtiössä henkilöstö- ja talousjohtajana. Hentunen kävi AaltoJOKO® -ohjelman samaan aikaan, kun Lääkärikeskus Aavassa toteutettiin isoja muutoksia. Hän toteaa työmäärän olleen vaativa, mutta tehtävissä –  ja kiittää osallistumisajankohtaa erityisen onnistuneeksi.

”En missään nimessä kokenut ohjelmaa raskaana puurtamisena, vaan inspiroivana oppimisena. Jos haluaa saada opinnoista parhaan konkreettisen hyödyn, niin suosittelen lämpimästi osallistumista sellaisena ajankohtana, jolloin omassa organisaatiossa työstetään ohjelmassa käsiteltyjä aiheita”, Hentunen vinkkaa.

Hän kertoo, että Lääkärikeskus Aavassa oli sovittuna useampikin hanke, joihin hän pystyi ammentamaan kehitysideoita AaltoJOKO®:sta.

”Monet ohjelman aiheista liittyivät suoraan teemoihin, joita parhaillamme työstimme johtoryhmässä. Meillä oli käynnissä muun muassa Kiihdyttämö, jossa koko 400-hengen henkilökuntamme kävi miettimässä, kuinka voimme kehittää toimintaamme. Meillä oli työn alla myös useita digitaalisia ratkaisuja. Lanseerasimme opintojeni aikana esimerkiksi mainion vastaanoton saaneen etälääkäripalvelumme”, Hentunen sanoo.

”Kävin jokaisen moduulin jälkeen toimitusjohtajamme kanssa yhdessä läpi teemoja ja ajatuksia, joita itselleni oli herännyt. Ohjelman sisältö oli meille hyvin ajankohtainen, moni oppi meni aivan yks yhteen oman kehitystyömme kanssa”, Hentunen kertoo.

Ohjelma avasi konkreettisella tavalla, kuinka kukaan ei voita mitään, jos muutoksia runnotaan läpi ottamatta organisaatiota mukaan.”

Kysyttäessä ohjelman hyödyllisintä antia Hentuselle nousee ensimmäisenä mieleen luovien ihmisten johtaminen.

”Se kolahti lääkäriorganisaatiossa työskentelevälle valtavan hyvin – tosin niin teki moni muukin teema. Koko ohjelman aikana ei tullut vastaan ainuttakaan aihepiiriä, joka ei olisi ollut kiinnostava”, Hentunen kiittää.

”Päivät olivat hyvin intensiivisiä ja antoisia. Suuren vaikutuksen minuun teki kouluttajien huikea asiantuntemus ja kokemus: keskustelimme paljon ja kouluttajat osasivat erinomaisesti sopeutua tilanteeseen ja keskittyä niihin aiheisiin, jotka kiinnostivat ryhmäämme eniten.”

Hentunen sanoo saaneensa ohjelmasta paljon konkreettisia apuvälineitä omaan ajatteluunsa.

”Olen tehnyt ison osan urastani hyvin faktapainotteista ja numeroihin keskittyvää työtä. Minulle suurimpia oivalluksia oli se, että muutoksen johtaminen on ihmisten johtamista. Opimme paljon keinoja, joilla ihmiset saadaan mukaan muutokseen. Ohjelma avasi konkreettisella tavalla, kuinka kukaan ei voita mitään, jos muutoksia runnotaan läpi ottamatta organisaatiota mukaan – mutta osallistamalla henkilökunta mukaan muutokseen voidaan saada tavattoman paljon aikaan”, Hentunen pohtii.

AaltoJOKO®:n aikana osallistujien joukosta etsittiin myös vapaaehtoisia, joiden työnantaja haluaisi Live Caseksi ohjelmaan. Hentunen ilmoitti Lääkärikeskus Aavan saman tien mukaan.

Live Case tarjosi oivan tilaisuuden saada strategiatyöhön ulkopuolista sparrausta asiantuntevalta ryhmältä.”

”Live Case oli loistava juttu. Olimme innoissamme uudesta strategiastamme, jota oli mietitty niin hallitus- ja johtoryhmätasolla kuin myös koko henkilökunnan kanssa. Live Case tarjosi oivan tilaisuuden saada strategiatyöhön ulkopuolista sparrausta asiantuntevalta ryhmältä. Live Casessa pohdittiin muun muassa viestintäämme: olimmeko onnistuneet kiteyttämään sen, miten erottaudumme kilpailijoista.”

”AaltoJOKO® -ryhmämme koki aidon casen ja kilpailijavertailun kiinnostavana ja Lääkärikeskus Aavassa me saimme hyvää sparrausta: sekä kehuja että kritiikkiä, mihin ehdottomasti kannustimme. Kävimme johtoryhmässä Live Casen tulokset läpi ja poimimme ehdotuksista ihan toimenpiteitäkin itsellemme. Se oli erittäin arvokasta”, Hentunen kertoo. Ohjelmaan osallistumista harkitseville ihmisille Hentunen suosittelee aktiivisuutta. ”Kannattaa tehdä kaikkensa saadakseen kokemuksesta mahdollisimman paljon irti: heittäytyä täysillä mukaan, keskustella ja kysyä jokainen mieleen tuleva kysymys! Niin tästä ohjelmasta saa suuren hyödyn niin itselleen kuin työnantajalleen.”

AaltoJOKO®