"Minulla on vankempi näkemys liiketoiminnasta, johtajuudesta ja strategiasta. Pystyn keskustelemaan talousasioista täysin uudella tasolla, ja uskon olevani myös parempi johtaja.”

Teemu Liukkonen
Toimitusjohtaja, Tikomet Oy

Tikomet Oy:n toimitusjohtaja Teemu Liukkonen on ylpeä Tikometin työstä. Yrityksen toiminta tukee rajallisten luonnonvarojen säästöä ja ympäristönsuojelua kierrättämällä kovametallista sinkkiprosessin avulla uusiokovametallipulveria, jota käytetään raaka-aineena uusien kovametallituotteiden valmistuksessa. Jyväskylässä sijaitseva Tikomet Oy on osa yhdysvaltalaista Global Tungsten & Powders (GTP) -yhtiötä, joka puolestaan kuuluu itävaltalaiseen Plansee Group -konserniin.

Liukkonen valmistui Aalto Executive MBA -ohjelmasta vuonna 2018. Kaupalliset opinnot olivat olleet Liukkosen mielessä jo pitkään tätä ennen.

“Pohdin kaupallisia opintoja jo aikoinani opiskellessani diplomi-insinööriksi. Kun tilaisuus vihdoin koitti, tartuin siihen saman tien”, hän kertoo.

Liukkonen toteaa Aalto EMBA:n olleen helppo valinta.

“Halusin Suomen parhaan ohjelman, joten valitsin Aalto EE:n. Se merkitsi melkoista matkustamista ja aikaa pois perheen luota, sillä asun ja työskentelen Jyväskylässä. Se ei ollut helppoa, mutta ehdottomasti kaiken arvoista. Aalto EMBA vastasi toiveitani ja jopa ylitti odotukseni”, hän korostaa.

Halusin Suomen parhaan ohjelman, joten valitsin Aalto EE:n."

Liukkonen kuvailee EMBA-opintoja palkitseviksi, korkealaatuisiksi ja vaativiksi. Kokemuksen huippuhetkiksi hän mainitsee case-opinnot ja keskustelut muiden ryhmäläisten kanssa niin luokkahuoneessa kuin sen ulkopuolella.

“Meillä oli loistava ryhmädynamiikka. Opin kanssaopiskelijoiltani todella paljon: sekä onnistumisista liiketoiminnassa että virheistä, joita muiden kannattaa välttää”, hän sanoo.

“Ryhmätyöt ja simulaatiot olivat niin ikään mainioita, puhumattakaan luennoista. Erinomaiset professorit tarjosivat ensiluokkaisen oppimiskokemuksen. He antoivat hyvin konkreettisia esimerkkejä, joiden ansiosta asioita oli helppo viedä käytäntöön töissä”, hän jatkaa.

Self-development Process oli Liukkosen mukaan mieleenpainuva, merkityksellinen kokemus. Myös Management Communication oli hänestä poikkeuksellisen antoisa aihe, mutta Liukkonen korostaa jokaisen moduulin olleen hänelle hyödyllinen.

Ohjelma oli hyvin rakennettu kokonaisuus. Jokainen moduuli oli hyödyllinen, kiinnostava ja relevantti."

“Aalto EMBA antaa perusteellisen näkökulman strategiaan ja johtajuuteen, mikä on toimitusjohtajalle täydellinen kattaus. Jotkut moduulit olivat vaativampia kuin toiset. Esimerkiksi Financial Accounting oli äärimmäisen rankka – mutta se oli myös yksi parhaista oppimiskokemuksista”, hän muistelee.

Aalto EMBA oli hyvin rakennettu kokonaisuus. Jokainen moduuli oli hyödyllinen, kiinnostava ja relevantti. Kaikki jaksot käytyäni ymmärrykseni oli aivan uudella tasolla”, hän tähdentää.

Liukkonen on hyödyntänyt oppimaansa työssään Tikometilla monin tavoin.

“Aloittaessani opinnot olin Tikometin operatiivinen johtaja ja siirryin toimitusjohtajaksi EMBA:n aikana. Kaikki oppimani on vaikuttanut työskentelytapoihini: strategiatyöhön, viestimiseen konsernin ylimmän johdon kanssa ja keinoihin, joilla pyrin voimaannuttamaan johtoryhmääni”, hän huomauttaa.

“Minulla on vankempi näkemys liiketoiminnasta, johtajuudesta ja strategiasta. Pystyn keskustelemaan talousasioista täysin uudella tasolla, ja uskon olevani myös parempi johtaja. Ymmärrykseni itsensä kehittämisestä ja muiden voimaannuttamisesta on parantunut merkittävästi. Tämä näkyy päivittäisessä työssäni Tikometilla”, hän sanoo.

Minulla on vankempi näkemys liiketoiminnasta, johtajuudesta ja strategiasta."

Liukkonen kertoo suosittelevansa mielellään Aalto EMBA -ohjelmaa. Hänellä on muutama vinkki ihmisille, jotka harkitsevat opintoja:

“Ensinnäkin, Aalto EE rohkaisee ihmisiä puhumaan läheistensä kanssa, jotta kaikki tietävät kuinka aikaa vievä ja haastava matka on edessä. Tee se. Tarvitset kaiken mahdollisen tuen”, hän alleviivaa.

“Toisekseen, varmista että pystyt käyttämään oppeja työssäsi. Et halua joutua tilanteeseen, jossa sinulla on valtavasti uutta tietoa ja osaamista, mutta työnantajasi ei anna sinun hyödyntää sitä”, hän lisää.

“Ja viimeisenä: jos nuo kaksi ensimmäistä ehtoa täyttyvät, niin älä aikaile vaan aloita opinnot heti. Opit enemmän kuin uskoit mahdolliseksi, saat loistavan verkoston – ja onhan se myös tavattoman hauskaa”, Liukkonen sanoo hymyillen.

Aalto Executive MBA