"Tehdasvierailu Toyotalla oli ehdottomasti yksi kohokohdista, ja koulutuksen teoriaopinnot avasivat asioita erinomaisesti.”

Sari Granö
Operations Manager, ABB

Sari Granö jos kuka on pitkän linjan työntekijä. Hän on viihtynyt ABB:n leivissä noin 30 vuotta, tultuaan alun perin taloon töihin 16-vuotiaana. Granö on käynyt työn ohella kaikki opintonsa aina iltalukiosta maisterin opintoihin strategisessa johtamisessa. Esimiestehtävissä vuodesta 2002 lähtien työskennellyt Granö on ollut Aalto PRO:n opissa ennenkin, ja kertoo osaavansa odottaa koulutuksilta erinomaista laatua.

Granö osallistui Diploma in Operations Management -ohjelmaan vuonna 2017. Ohjelman aikana varmuus omasta osaamisesta kasvoi niin, että tuotantopäällikkönä ABB:n Protection and Connection -yksikössä työskentelevä Granö haki ja sai ABB:llä uuden mielenkiintoisen työtehtävän. Koulutusohjelman lopputöiden esittelyn aikaan Granö oli jo aloittanut uudessa pestissään.

”Olen työskennellyt syyskuusta 2017 lähtien ABB:llä nimikkeellä Operations Manager. Jollen olisi mennyt Aalto PRO:n koulutukseen, en varmaankaan olisi nyt nykyisessä työssäni. Koulutus antoi itsevarmuutta hakea paikkaa, josta olen todella innoissani”, Granö pohtii.

”Ja on koulutuksesta toki ollut paljon muutakin hyötyä”, hän naurahtaa. ”Siitä ammentamiani oppeja on viety käytäntöön sekä vanhassa että uudessa yksikössäni ABB:llä.”

Ideat palaverityön tehostamiseksi tulivat projektityöstäni, joka liittyi visuaaliseen johtamiseen ja lean-oppeihin toimihenkilötyössä."

Esimerkiksi palavereihin käytetty aika väheni huomattavasti siinä ABB:n yksikössä, jossa Granö aiemmin työskenteli, ja nyt samoja kehitysideoita viedään käytäntöön Granön uudessa yksikössä – paranneltuna versiona.

”Ideat palaverityön tehostamiseksi tulivat projektityöstäni, joka liittyi visuaaliseen johtamiseen ja lean-oppeihin toimihenkilötyössä. Keskittymällä olennaiseen saadaan enemmän aikaan puolet lyhyemmässä ajassa”, Granö muistuttaa.

Granö kertoo alun perin löytäneen Diploma in Operations Management -ohjelman etsiessään mahdollisuuksia tutustua lean-oppeja harjoittavaan tehtaaseen paikan päällä.

”Tietoja pitää säännöllisesti päivittää, jos haluaa pitää itsensä relevanttina työelämässä. Ohjelmasisältö näytti sangen hyödylliseltä ja kun onnekseni työskentelen yrityksessä, joka tukee erinomaisesti kouluttautumista, niin päätin lähteä mukaan”, hän kertoo.

”Osallistuminen oli mainio idea: tehdasvierailu Toyotalla oli ehdottomasti yksi kohokohdista, ja koulutuksen teoriaopinnot avasivat asioita erinomaisesti. Oli hyvä virkistää muistia ja saada uusinta alan tietoutta. Yksittäisenä esimerkkinä voisi mainita vaikkapa opit mittareiden pitämisestä riittävän yksinkertaisina”, Granö sanoo.

Uudessa työssään Granö kertoo päässeensä saman tien strategiatyöhön mukaan ja voineensa hyödyntää monia ohjelmasta saamiaan ideoita.

”Esimerkiksi muutosjohtamisen muistisäännöt jäivät mieleeni mieluisana ja tärkeänä oppijaksona. Meillä on suuria hankkeita menossa ja näistä opeista on paljon hyötyä uudessa työssäni”, hän huomauttaa.

Eri ympäristöstä tulevat opiskelukaverit antoivat uutta ajateltavaa ja opimme paljon toinen toisiltamme."

Aktiivisena opiskelijana Granö tietää millaisista opinnoista hän saa eniten irti. Hän kertoo oppivansa aina ehdottomasti eniten tehdessään ryhmätöitä. Myös Aalto PRO:n ohjelmassa ryhmätyöt ja lähiopetuspäivät saavat Granöltä kehut.

”Eri ympäristöstä tulevat opiskelukaverit antoivat uutta ajateltavaa ja opimme paljon toinen toisiltamme. Perspektiivini laajeni, kun en pohtinut asioita vain omasta näkökulmastasi vaan monen muunkin”, hän korostaa.

”Oli myös hyvä tulla pois omasta tutusta työympäristöstä. Lähiopiskelupäivät uusien ihmisten kanssa auttoivat ajattelemaan uudella tavalla. Palasin aina töihin varustettuna uusilla silmälaseilla ja huomasin asioita, joita en ollut tullut aiemmin pistäneeksi merkille”, hän tähdentää.

Granö kertoo suosittelevansa ilman muuta Diploma in Operations Management -ohjelmaan osallistumista, eikä vain tuotannon parissa työskenteleville ihmisille.

”Meidän ryhmässämme oli mukana esimerkiksi myyjä. Hyvästä myyjästä tulee vieläkin parempi, jos hän ymmärtää työtään tukevia prosesseja. Minusta osallistuminen olisi erinomainen idea kenelle tahansa johtoryhmän jäsenelle, johtajalle tai asiantuntijalle, jonka työtä laajempi näkemys ja syvempi ymmärrys tuotannosta tukisi”, Granö kiteyttää.

Diploma in Operations Management