"Patentit-Teollisuus-Tekniikka -ohjelma avaa perinpohjaisesti koko patenttimaailman ja kokonaiskuva muodostuu.”

Minna Korkeamäki
Patentti-insinööri, Valmet

Valmet tunnetaan etenkin prosessiteknologian, automaatioratkaisujen ja palvelujen johtavana kehittäjänä ja toimittajana globaaleille sellu- paperi- ja energiateollisuusmarkkinoille. Materiaalitekniikan diplomi-insinööri Minna Korkeamäki on työskennellyt Valmetin palveluksessa 15 vuoden ajan monenlaisten tehtävien parissa. Muutama vuosi sitten Korkeamäki yllätti omien sanojensa mukaan itsensäkin hakiessaan talon sisällä vapautuvaa patentti-insinöörin työtä.

”En olisi aiemmin uskonut päätyväni työskentelemään patenttien parissa, mutta olen todella tyytyväinen, että hain nykyistä työtäni kollegan vinkistä. Olen tiennyt jo pitkään, että uusien asioiden oppiminen ja ongelmien ratkominen ovat minulle kaikkein kiinnostavinta työtä. Jos saisin, voisin opiskella työkseni –  ja tämä patentti-insinöörin ammatti on itse asiassa todella lähellä sitä”, Korkeamäki kertoo.

Korkeamäki kävi Aalto PRO:n Patentit-Teollisuus-Tekniikka -ohjelman pian aloitettuaan uudessa työssään.

”Ohjelmaan osallistuminen on meillä Valmetissa patenttien parissa työskenteleville osa perehdytystä”, Korkeamäki sanoo.

Meillä oli erittäin hyvä ryhmä ja keskusteluissamme nousi aina esille erilaisia ja mielenkiintoisia näkökantoja, kun osallistujilla oli niin erilaiset taustat.”

”Olin hyvin tyytyväinen kokemukseen. Ohjelman sisältö oli oikein hyvä ja monipuolinen. Patenttiasioiden lisäksi ohjelmassa käsiteltiin myös esimerkiksi mallisuoja-asioita ja opetusmetodeissa oli sopivasti vaihtelua”, hän toteaa.

Korkeamäki kiittää ohjelman käytännön järjestelyjä mukavan huomaamattomiksi – jollaisia ne parhaimmillaan ovat. Ohjelman kattavaa opetussisältöä rikastutti hänen mukaansa myös se, että kouluttajat ja osallistujat edustivat hyvin laajalti erilaisia toimialoja.

”Moninaisen kouluttajakaartin myötä koko patenttikenttä tuli paljon tutummaksi, mikä oli minusta mainio asia. Meillä oli myös erittäin hyvä ryhmä ja keskusteluissamme nousi aina esille erilaisia ja mielenkiintoisia näkökantoja, kun osallistujilla oli niin erilaiset taustat”, hän muistelee.

Korkeamäki kertoo hyödyntäneensä ohjelmassa oppimiaan asioita monipuolisesti työssään patentti-insinöörinä.

”Ohjelman kuluessa oppi todella paljon asioita, joita hyödynnän jatkuvasti patentti-insinöörinä. Esimerkkeinä päällimmäisinä mieleeni nousevat patentin suojapiirin tulkintaan käytetty vaatimuskartta – claim chart – ja Euroopan patenttiviraston kehittämä ongelmanratkaisuperiaate. Kummastakin on ollut minulle ohjelman jälkeen paljon iloa töissä”, hän korostaa.

Opintomatka Euroopan Patenttivirastoon Müncheniin jäi Korkeamäelle mieleen erityisen opettavaisena kokemuksena.

Suosittelen osallistumista kaikille sellaisille ihmisille, jotka vähänkään enemmän pääsevät työssään tekemisiin patenttien kanssa. Ohjelma avaa perinpohjaisesti koko patenttimaailman.”

”Münchenin matka oli hyvin antoisa ja mielenkiintoinen. Seurasimme Patenttivirastossa paikan päällä suullisia käsittelyjä. Siinä sai parin päivän aikana monen vuoden kokemuksen, sillä oikeassa elämässä tällaisia tulee varsin harvakseltaan vastaan”, Korkeamäki pohtii.

Korkeamäki kertoo ohjelman vastanneen hänen odotuksiaan erinomaisesti ja suosittelevansa osallistumista mielellään:

Patentit-Teollisuus-Tekniikka -ohjelma on hyvin kattava ja sain siitä erinomaiset eväät työhöni patentti-insinöörinä. Suosittelen osallistumista kaikille sellaisille ihmisille, jotka vähänkään enemmän pääsevät työssään tekemisiin patenttien kanssa. Tämä ohjelma avaa perinpohjaisesti koko patenttimaailman ja kokonaiskuva muodostuu.”

Patentit-Teollisuus-Tekniikka