Asiakaskokemuksia

"Oivalsin, kuinka arvokasta ja tärkeää työtä tämä johtaminen onkaan.”

Mervi Väisänen-Tommiska
Toiminnanjohtaja, Pro Medico Synnytyslääkäri, HYKS Kätilöopiston sairaala

LT, yleislääketieteen sekä naistentautien ja synnytyksien erikoislääkäri Mervi Väisänen-Tommiskalla on tällä hetkellä kaksi päätyötä, joiden kesken hän jakaa vuoroviikoin aikansa. Hän on lääkärien ammatillisen kehittymisen yhdistyksen Pro Medicon toiminnanjohtaja ja synnytyslääkäri HYKSin Kätilöopiston sairaalassa.

Aalto EE:n Johtaminen terveydenhuollossa -ohjelman hiljattain suorittanut Väisänen-Tommiska antaa opetuksesta hyvää palautetta.

”Ohjelma oli hyvin rakennettu ja kaikilla kouluttajilla oli todella vahva osaaminen. Erinomaisista vetäjistä monikin jäi mieleeni, esimerkiksi loppukeväästä meitä opettanut Pekka Mattila oli aivan huippu”, hän kertoo. ”Ryhmämme oli aktiivinen ja osallistujat haastoivat vetäjiä hyvällä tavalla. Tapasin monia ihmisiä, joiden kanssa pääsin jatkamaan keskusteluja – verkostoituminen oli tärkeä osa ohjelmaa.”

Väisänen-Tommiska kertoo ammentaneensa jo ohjelman kuluessa ideoita, jotka hän vei työyhteisössään onnistuneesti saman tien käytäntöön.

”Osallistava strategia on hyvä esimerkki. Meillä oli sairaalatiimissä strategian teko samaan aikaan käynnissä, kun perehdyin Aalto EE:llä aiheeseen. Sairaalalääkäreiltä oli tullut johdolle aika lailla lunta tupaan ja niinpä toteutimme osallistavan strategiaseminaarin, jossa lääkärit saivat tuoda esille omia ajatuksiaan. Sen seurauksena pystyimme ajamaan läpi todella isoja muutoksia. Tämä oli työyhteisölle merkittävä asia ja tärkeä onnistumisen kokemus minulle itselleni”, hän sanoo.

Kahden päivän opiskelun jälkeen tieto viedään omalle työpaikalle, opittuja asioita reflektoidaan siellä ennalta valitun Kaiku-tiimin kanssa ja sen jälkeen tuodaan vielä takaisin Aalto EE:lle."

Väisänen-Tommiska kiittää Johtaminen terveydenhuollossa -ohjelmassa käytettyjä Kaiku-tiimejä mainioksi ideaksi.

”Se oli erittäin hieno systeemi: kahden päivän opiskelun jälkeen tieto viedään omalle työpaikalle, opittuja asioita reflektoidaan siellä ennalta valitun Kaiku-tiimin kanssa ja sen jälkeen tuodaan vielä takaisin Aalto EE:lle opiskeluryhmän kanssa jaettavaksi. Se varmistaa, että opitut asiat elävät mielessäsi ja toteutat oppimaasi työssäsi.”

Hän itse hyödynsi ideaa tavallista monipuolisemmin perustamalla oman Kaiku-tiimin jokaisen ohjelmassa käsitellyn asiakokonaisuuden ympärille.

”Aallon ideana taisi olla vain yhden Kaiku-tiimin käyttö, mutta minä halusin aina substanssin mukaan napata työyhteisöstä mukaan sellaisia ihmisiä, joiden ennustin tai oletin innostuvan asiasta, joilla oli valtaa vaikuttaa asioihin, ja joiden uskoin lähtevän toteuttamaan kanssani muutosta.”

Väisänen-Tommiskan Kaiku-tiimiläiset valikoituivat käytännön syistä kaikki HYKSistä, mutta hän tähdentää saaneensa ohjelmasta ideoita myös työhönsä Pro Medicon toiminnanjohtajana. Ennen kaikkea hän kokee ohjelman vahvistaneen hänen ammatillista identiteettiään lääkäri-johtajana.

Johtajan identiteetin omaksuminen oli minulle yksi ohjelman suurimpia anteja: oivalsin, kuinka arvokasta ja tärkeää työtä tämä johtaminen onkaan.”

”Meillä lääkäreillä on usein paha tapa ajatella, ettei johtaminen ole ’oikeaa työtä’. Yhden potilaan hoitaminen kerrallaan on muka jostain syystä parempaa ajankäyttöä kuin kehitystyö kaikkien potilaiden ja hoitohenkilökunnan puolesta. Johtajan identiteetin omaksuminen oli minulle yksi ohjelman suurimpia anteja: oivalsin, kuinka arvokasta ja tärkeää työtä tämä johtaminen onkaan.”

Väisänen-Tommiska on innokas elinikäinen oppija. Uransa aikana hän on opiskellut erityisen paljon pedagogiikkaa ja hän on myös ammentanut oppeja useammasta johtamiskoulutuksesta. Mitä enemmän hän on johtamisesta oppinut, sen enemmän hän kertoo huomanneensa yhtäläisyyttä johtamisen ja pedagogiikan välillä:

”Molemmissa pyrit saamaan liikettä tietyn suuntaiseksi. Opetitpa tai johditpa, sinulla on oltava visio siitä, mihin suuntaan ollaan menossa ja vahva kyky motivoida muut siihen suuntaan”, Väisänen-Tommiska korostaa. ”Tulevaisuuden suunnittelu on tulevaisuuden tekemistä. Terveydenhuollon johtajilta tarvitaan nyt irrottelua ja todella villiä visualisointia, koska kehitys kiihtyy niin nopeaan tahtiin. Tämä ohjelma antaa johtajille siihen tarvittavia eväitä – suosittelen osallistumista mielelläni.”

Johtaminen terveydenhuollossa