Asiakaskokemuksia

"Ennakko-odotukseni olivat korkealla ja ne ylitettiin sujuvasti.”

Laura Ansaharju
Vice President, People & Culture, Transformation, Finnair

Erilaisissa HR-johtotehtävissä Finnairilla vuodesta 2011 työskennellyt DI Laura Ansaharju tietää olevansa onnekas: hän on luonut vuosia uraa alalla, joka motivoi häntä palavasti. Syyskuussa 2016 Ansaharju otti Finnairilla kontolleen uuden vastuualueen: hänen tehtävänään on innostaa ja paimentaa 5000 finnairlaista digitaalisessa transformaatiossa hyvän henkilöstökokemuksen näkökulmasta.

Ansaharju osallistui Aalto EE:n Executive HR -ohjelmaan keväällä 2016. Hän kertoo saaneensa siitä monia ideoita niin senhetkiseen työhönsä Finnairin kaupallisten toimintojen HR johtajana, kuin uuteen tehtäväänsä Finnairin koko henkilöstöön vaikuttavan transformaation parissa.

”Organisaatioiden kannattaa panostaa työntekijöiden osaamisen kehittämiseen. Investointi palaa moninkertaisena takaisin”, Ansaharju muistuttaa. Hän itse päätti ottaa osaa Executive HR -ohjelmaan kuultuaan siitä hyvää sekä esimieheltään että ohjelman käyneeltä kollegaltaan. Ansaharjua kiinnosti erityisesti ohjelman strategisen HR:n painotus.

”Finnairilla HR on kiinteä osa liiketoimintaa. Minua kiehtoi nähdä, olisiko tarjolla uusia työkaluja, jolla Finnairin strategista HR-fokusta ylipäätään voisi vahvistaa? Lisäksi halusin varmistua siitä, että HR-osaamiseni oli ajan tasalla”, hän kertoo.

Opiskelukokemusta Ansaharju kuvaa intensiiviseksi, innostavaksi ja oivalluttavaksi:

”Ennakko-odotukseni olivat korkealla ja ne ylitettiin sujuvasti. Heti aluksi meille tarjottiin Kristiina Mäkelän johdolla todella kova tykitys strategiasta, kyvykkyyksistä, sosiaalisesta arkkitehtuurista ja kulttuurista. Eihän Mäkelää voi olla rakastamatta! Hänellä on huima akateeminen asiantuntemus ja taito luotsata meidät kaikki viemään asiat välittömästi käytäntöön”, Ansaharju kiittää.

Opiskelu oli vaativaa, mutta siitä oli välitöntä konkreettista hyötyä: minun oli hyvin helppo lähteä kokeilemaan opittuja asioita omassa organisaatiossa.”

”Ohjelman tavoitteena oli selvästi asioiden konkretisoituminen osallistujien työympäristöissä. Valmiita vastauksia ei yritettykään tarjota, vaan meidät kaikki haastettiin miettimään ja oivaltamaan asioita. Oli lähiopetusta, case-harjoituksia, ryhmätöitä, yritysvierailu – ja lisäksi Kaiku-tiimi omalla työpaikalla, jonka kanssa opittuja asioita peilattiin”, Ansaharju muistelee.

”Opiskelu oli vaativaa, mutta siitä oli välitöntä konkreettista hyötyä: minun oli hyvin helppo lähteä kokeilemaan opittuja asioita omassa organisaatiossa”, Ansaharju sanoo. Hän kertoo myös huomanneensa jälkeenpäin, kuinka tärkeitä muutosajureita ohjelman aikana saadut oivallukset ovat olleet.

”Esimerkiksi Pekka Mattila puhui meille siitä, kuinka muutosjohtamisesta on edettävä muutoskyvykkyyteen. Se oli slogan, joka kolahti! Olen vienyt ajatusta meillä voimakkaasti eteenpäin. Meidän on proaktiivisesti kehitettävä ketteryyttä ja muutoskyvykkyyttä: innostuttava mahdollisuuksista ja uskallettava rohkeasti kokeilla. Viimeistään nyt – digitalisaatiossa – organisaation muutoskyvykkyys testataan.

Ansaharju sanoo suosittelevansa ohjelmaa mielellään, ennen kaikkea kokeneille HR-ammattilaisille ja liiketoimintajohtajille.

”Kokemus oli huikean hyvä – ja sen sai jakaa rautaisten ammattilaisten kanssa. Oli herättävää havaita, miten samanlaisten HR-haasteiden kanssa hyvinkin erityyppisten organisaatioiden edustajat työskentelevät. Ymmärsin, kuinka valtava potentiaali meillä HR-ammattilaisilla olisikaan verkostoitumisessa, jos ottaisimme siitä kaiken irti”, hän pohtii.  

Parhaimmillaan ohjelmasta saa arvoa vielä pitkään ohjelman päättymisen jälkeen."

”Pitää kuitenkin varoittaa kaikkia, jotka pohtivat osallistumista: näille opinnoille on varattava aikaa ja energiaa. Myönnän, että välillä hikipisarat kohosivat otsalleni, kun työn ohessa halusin saada opinnoista täyden hyödyn”, Ansaharju jatkaa. Hän alleviivaa, että panostus kannattaa. Parhaimmillaan ohjelmasta saa arvoa vielä pitkään ohjelman päättymisen jälkeen.

”Kävin oppimateriaaliamme äskettäin läpi uusin silmin. Olihan se valtava tietomäärä! Materiaalista voi ammentaa arvokkaita ideoita vielä vuosien kuluttua, eritoten jos saa urallaan uusia haasteita. Totta kai HR:ssä tulee uusia trendejä, mutta esimerkiksi ohjelmasta saamamme työkalut ovat hyödyllisiä aina. Tietyt asiat eivät vanhene”, Ansaharju painottaa.

Executive HR