"KuntaJOKO laajensi perspektiiviäni ja toi uusia raikkaita ajatuksia, joita voi hyödyntää töissä.”

Janne Mäki
Kaupunginsihteeri, Lahden kaupunki

Janne Mäki työskentelee Lahden kaupungin kaupunginsihteerinä. Hiljattain yliopistokaupunkien joukkoon nostettu Lahti on muuttovoittokunta ja kaupungissa riittää mielenkiintoista kehitystyötä.

Työssään Mäki vastaa hallintopalvelut-yksiköstä, joka huolehtii kaupungin keskitetyistä palveluista, erityisesti luottamuselinten valmistelutyöstä ja toimeenpanotehtävistä.

Mäki hakeutui Aalto EE:n vuosina 2018-2019 järjestettyyn KuntaJOKO -ohjelmaan saadakseen uusia ideoita työhön ja päivittääkseen omaa osaamistaan.

”Olin jo jonkin aikaa pohtinut sopivaa valmennusta ja KuntaJOKO vaikutti kiinnostavimmalta vaihtoehdolta. Sekin painoi vaakakupissa, että Lahden kaupungilta on ollut aiemmissa ohjelmissa useita osallistujia, joilla oli siitä oikein hyviä kokemuksia”, Mäki taustoittaa päätöstään osallistua ohjelmaan.

Mäki kertoo odotustensa olleen kahtalaisia: hän odotti mielenkiinnolla mitä tarjottavaa Aalto EE:llä olisi ja lisäksi hän toivoi pääsevänsä verkostoitumaan ja oppimaan uutta kunta-alan kollegoiltaan.

Jokaiseen lähiopetuspäivään oli mielenkiintoista mennä paitsi varsinaisen ohjelmasisällön vuoksi, myös kuulemaan minkälaisia ajatuksia ryhmän muille jäsenille oli tullut."

”Ohjelma vastasi molempiin näihin odotuksiini hyvin. Valmennus oli kiinnostavaa ja kaikki lähiopetuspäivät oli suunniteltu hyvin keskusteleviksi. Ihmiset sitoutettiin työskentelemään yhdessä ja antamaan oman panoksensa yhdessä tekemiseen”, Mäki kuvailee.

”Ryhmän merkitys oli tässä ohjelmassa tärkeä”, Mäki huomauttaa. ”Kun ympärillä oli motivoitunutta porukkaa, se kannusti itseäkin antamaan parhaan panoksensa ja innosti oppimaan lisää. Jokaiseen lähiopetuspäivään oli mielenkiintoista mennä paitsi varsinaisen ohjelmasisällön vuoksi, myös kuulemaan minkälaisia ajatuksia ryhmän muille jäsenille oli tullut.”

Mäki kertoo pitäneensä siitä, ettei ohjelmassa lähdetty liikkeelle ainoastaan kunta-alan perinteisistä ongelmista, vaan valmennus sisälsi paljon huomioita myös yksityisen puolen haasteista.

”Kouluttajat pystyivät sitä kautta tuomaan meille uudenlaista ajattelutapaa”, Mäki korostaa.

”Ylipäätään KuntaJOKO tarjosi hyvin laaja-alaisen kattauksen johtamisen ja kunta-alan ongelmista. Sain uusia työkaluja päivittäiseen työhön ja laajempaa näkökulmaa ratkaisujen tekemiseen muutostilanteissa”, hän luonnehtii.

Mäki kiittää KuntaJOKO-valmennuksen oppimisalustaa helppokäyttöiseksi ja ohjelman käytännön järjestelyjä hyvin toimiviksi. Ohjelman sisällöstä hänellä on paljon positiivista kerrottavaa ja useimmista käsitellyistä aihealueista löytyi myös hyödyllisiä elementtejä Mäen omaan työhön.

Sain uusia työkaluja päivittäiseen työhön ja laajempaa näkökulmaa ratkaisujen tekemiseen muutostilanteissa.”

”Esimerkiksi Teemu Malmin vetämä strategiajohtamisen osuus jäi mieleeni erinomaisena kokonaisuutena. Palvelumuotoilua lähestyimme kahdesta eri tulokulmasta, ensin hankintojen kautta, minkä jälkeen syvennyimme tarkemmin palvelumuotoilun saloihin. Sekin oli varsin hyödyllinen kokonaisuus. Business Canvass -malli oli puolestaan aihealueena minulle haasteellisimpia, sillä se ei ollut entuudestaan tuttu. Päädyin kuitenkin käyttämään sitä lopputyöni pohjana”, Mäki antaa esimerkkejä mieleenpainuvista aiheista.

Mäki kertoo oppineensa ohjelmassa varsin paljon: ”Koulutusmetodit vaihtelivat ja se oli hyvä asia. Kunkin aiheen valmennustyyli oli onnistuneesti valittu sellaiseksi, joka tuki oppien perillemenoa.”

Kunnat elävät tiukan talouden aikaa noususuhdanteesta huolimatta. Mäen mukaan kouluttautumisen merkitystä kannattaa tässä tilanteessa muistaa korostaa.

”Oman osaamisen päivittämisen lisäksi on hyvä käydä kuulemassa mitä muissa kunnissa tehdään ja tuoda samalla omaa näkemystään esille”, hän painottaa.

”KuntaJOKO laajensi perspektiiviäni ja toi uusia raikkaita ajatuksia, joita voi hyödyntää töissä. Suosittelen tätä ohjelmaa oikein mielelläni”, Mäki sanoo ja muistuttaa ohjelmasta saadun hyödyn olevan suoraan verrannollinen omaan panokseen.

”Parhaan tuloksen saa kun itsellään on se oikea mindset. Tästä ohjelmasta saa todella paljon irti, kunhan panostaa ennakkotehtäviin, jakaa oppimaansa myös töissä valitsemansa lähipiirin kanssa, ja ennen kaikkea varaa lähiopetuspäivät kokonaan opiskeluun”, Mäki tähdentää.

KuntaJOKO