"Ohjelma toi paljon konkretiaa siihen, miten analytiikkaa kannattaa viedä omassa organisaatiossa eteenpäin.”

Henna Luukkonen
Erityisasiantuntija, Vesihuollon kehittäminen, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:n visiona on tehdä pääkaupunkiseudusta maailman kestävin kaupunkiseutu. Kuntayhtymän uudessa strategiassa korostetaan muun muassa tiedolla johtamista ja aktiivista uuden teknologian hyödyntämistä.

Vesihuoltoon erikoistunut diplomi-insinööri Henna Luukkonen työskentelee HSY:llä vesihuollon kehittämisen erityisasiantuntijana. Luukkosen työnkuvaan kuuluu monenlaisia kehitysprojekteja ja lisäksi esimerkiksi pitkän aikavälin investointisuunnittelua.

Luukkonen osallistui hiljattain Aalto EE:n Analytiikka ja datastrategiat -ohjelmaan.

”Halusin uutta tietoa datan käytön tehostamiseksi HSY:n vesihuollossa, vaikka analytiikkaa onkin meillä jo käytössä. Kuntayhtymä esimerkiksi ennustaa viemäritukoksia jätevesipumppaamoiden datasta ja on kehittänyt muitakin älykkäitä menetelmiä ja toimintamalleja ÄlykäsVesi-hankkeessa”, Luukkonen kertoo.

”Meillä on monenlaista dataa: saamme jatkuvasti tietoa prosesseista, mutta lisäksi meillä on esimerkiksi maankäyttöön liittyvää dataa sekä muita paikkatietoaineistoja, joita haluaisimme hyödyntää merkittävästi nykyistä enemmän”, Luukkonen taustoittaa päätöstään osallistua ohjelmaan.

Taustatyön merkitys oli tärkeä oppi. Analytiikassa voi hyödyntää konsultteja, mutta laadukas pohjatyö on meidän käsissämme."

Luukkonen sanoo ammentaneensa valmennuksesta runsaasti hyödyllistä tietoa työnsä tueksi.

”Ohjelma toi paljon konkretiaa siihen, miten analytiikkaa kannattaa viedä omassa organisaatiossa eteenpäin. Sain kattavan kuvan siitä, millaisia reunaehtoja analytiikkaprojekteissa on, mikä on meidän aineistojemme avulla mahdollista – ja mitä arvoa voimme datalla tuottaa”, Luukkonen summaa valmennuksen antia.

”Taustatyön merkitys oli tärkeä oppi. Analytiikassa voi hyödyntää konsultteja, mutta laadukas pohjatyö on meidän käsissämme. Valmennuksen käytyäni totesin, että meidänkin on HSY:ssä ainakin vesihuollon osalta syytä tehdä erillinen datastrategia”, hän jatkaa.

Luukkonen kertoo vetäjien osanneen esittää monimutkaisimmatkin asiat yleistajuisesti.

”Vetäjät olivat todella asiantuntevia ja hyviä kouluttamaan käytännönläheisten esimerkkien avulla. Vaikka ryhmässämme oli osallistujia varsin erilaisista taustoista, avautuivat niin koneoppimisen ja tekoälyn tuomat mahdollisuudet kuin datastrategian merkitys varmasti jokaiselle”, Luukkonen kuvailee.

Luukkonen toteaa saaneensa valmennuksen aikana hyödyllisiä ideoita paitsi vetäjiltä myös muilta ryhmäläisiltä.

”Valmennuksessa oli juuri sopivassa suhteessa teoriaa, käytännön esimerkkejä ja keskusteluja. Ideoiden jakaminen muiden ryhmäläisten kanssa oli hedelmällistä: löysimme yhteisiä kehitysideoita, vaikka datamme ja tavoitteemme olivat aivan erilaisia”, Luukkonen muistelee.

Olen lähtenyt selvittämään voimmeko ennustaa esimerkiksi tunnistettujen investointitarpeiden vaikuttavuutta analytiikan avulla ja hyödyntää sitten tuloksia investointien priorisoinnissa ja aikataulutuksessa."

Luukkonen on vienyt valmennuksesta ammentamiaan oppeja jo HSY:ssä eteenpäin. Keskusteluja on käyty muun muassa datan laadun parantamisesta.

”Olen juuri käynnistämässä kymmenen vuoden investointiohjelman laatimista. Ohjelman välittömin hyöty liittyy siihen. Olen lähtenyt selvittämään voimmeko ennustaa esimerkiksi tunnistettujen investointitarpeiden vaikuttavuutta analytiikan avulla ja hyödyntää sitten tuloksia investointien priorisoinnissa ja aikataulutuksessa”, Luukkonen toteaa.

Luukkonen sanoo suosittelevansa analytiikkaan perehtymistä ja Analytiikka ja datastrategiat -ohjelmaa mielellään.

”Opiskelu oli kaikin puolin miellyttävää. Intensiivisessä valmennuksessa päivät menivät nopeasti: illan tullen tuntui aina kuin pää surisisi, olin niin innostunut kaikesta oppimastani”, Luukkonen naurahtaa.

”Olen suositellut ohjelmaa kollegoilleni. Valmennukseen voi hyvin osallistua, vaikkei olisi erityisen IT-orientoitunut. Kyse ei ole rakettitieteestä. Ennen kaikkea valmennus auttaa ymmärtämään, miten laajasti dataa ja analytiikkaa voidaan hyödyntää eri aloilla. Ohjelma sopii niin asiantuntijoille kuin kehitystöitä vetäville johtajille”, hän lisää.

Analytiikka ja datastrategiat