"Sain Diploma in Digital Security -ohjelmassa erinomaisen päivityksen uuden työni kannalta keskeisistä tietoturva-aiheista.”

Esa Salminen
Operatiivisen johdon neuvonantaja, Nixu Oyj

Senior Advisor Esa Salmisella on takanaan pitkä ura puolustusvoimissa. Eläkkeelle jäätyään hän malttoi olla vapaalla vain muutaman kuukauden, ennen kuin hänet houkuteltiin takaisin työelämään. Kyberturvayhtiö Nixu Oyj:n operatiivisen johdon neuvonantajana hän on työskennellyt nyt kolmen vuoden ajan.

Salminen oli puolustusvoimissa tekemisissä tietoturvan kanssa liki päivittäin. Otettuaan vastaan työn Nixulla hän halusi kuitenkin ensitöikseen päivittää osaamisensa tietoturva-asioissa.

”Kyberala kehittyy niin valtavaa vauhtia, että päivitys oli tarpeen. Jarno Limnéll oli aikoinaan oppilaanani kadettiupseerina. Näin hänen jakaneen tietoa tästä erinomaisesta valmennuksesta, missä hänkin on professorina mukana opettamassa. Päätin lähteä mukaan”, Salminen taustoittaa päätöstään osallistua Aalto PRO:n Diploma in Digital Security -ohjelmaan.

Salminen on kouluttautunut aktiivisesti koko uransa ajan ja lisäksi valmistunut työn ohessa tekniikan lisensiaatiksi vuonna 2000. Aalto PRO:n valmennusta hän kuvailee kuitenkin itselleen uudenlaiseksi kokemukseksi.

Kaikki valmentajat olivat huippuammattilaisia aloillaan ja sisältö oli kautta linjan hyvin kiinnostavaa. Kokonaisuus oli erittäin fiksusti hoidettu ja viimeisen päälle valmisteltu.”

”Ohjelma oli täysin erityyppinen kuin mikään aiemmin kokemani. Kaikki valmentajat olivat huippuammattilaisia aloillaan ja sisältö oli kautta linjan hyvin kiinnostavaa. Kokonaisuus oli erittäin fiksusti hoidettu ja viimeisen päälle valmisteltu”, Salminen kertoo.

Salminen sanoo pitäneensä tavasta, jolla ohjelmassa käsiteltiin turvallisuutta: hyvin monelta eri kantilta, mutta aina ymmärrettävästi.

”Osallistujien ei tarvitse olla insinöörejä. Lohkoketjuteknologia on hyvä esimerkki. Vaikea matemaattinen asia oli avattu niin kansantajuisesti, liki rautalangasta vääntäen, että tavallinenkin ihminen pystyy asian oivaltamaan”, Salminen kiittää.

”Osallistujien kannattaa kuitenkin varmistaa, että he pystyvät varaamaan lähiopetuspäivät kokonaan opintoihin. Näin nopeasti kehittyvällä alalla tulee tärkeää ja uutta tietoa niin paljon, että yhdenkin valmennuspäivän jättäminen väliin on suuri menetys”, hän painottaa.

Salminen kertoo kolmen aihealueen kiinnostaneen häntä erityisesti: riskit, turvallisuus kilpailutekijänä ja kriisiviestintä.

”Diploma in Digital Security -ohjelman äärimmäisen hyvä opetus ja projektityö antoivat minulle erinomaisen päivityksen näistä uuden työni kannalta keskeisistä tietoturva-aiheista”, Salminen pohtii.

Projektityö nouseekin Salmisen puheissa esille yhtenä ohjelman tähtikokemuksena. Hänen tekemänsä työn pohjalta on nyt kehitetty Nixulle tuote, jota on myyty ulkomaita myöten.

”Aalto PRO järjesti jokaiselle osallistujalle sopivan ohjaajan omaan aiheeseen. Minun ohjaajanani toimi Jari Pirhonen, joka on alansa huippuammattilainen Suomessa”, Salminen kertoo.

Projektityönsä pohjana Salminen käytti kriisivalmiusharjoitusta, jonka hän oli vetänyt toimiessaan Lontoossa puolustusasiamiehenä Olympialaisten aikaan.

”Toteutin projektityönäni skenaariopohjaisen ylimmän johdon kybervalmiusharjoituksen. Siinä hakkeri iski globaaliin teollisuuslaitokseen. 12 tunnin harjoitus toteutettiin yhteistyössä asiakasyrityksemme kanssa. Johto pääsi kokeilemaan, kuinka he reagoisivat uhkakuviin, jotka ovat kaikki olemassa olevia, hakkereiden käyttämiä työkaluja”, Salminen kuvailee.  

Salminen kertoo suosittelevansa Diploma in Digital Security -ohjelmaan osallistumista mielellään. Hän alleviivaa ymmärryksensä digitalisaatiosta kasvaneen merkittävästi ohjelman aikana.

Valmennuksessa päivitettyjen tietojeni ansiosta pystyn osallistumaan Nixun toiminnan kehittämiseen aivan uudella tasolla."

”Valmennuksessa päivitettyjen tietojeni ansiosta pystyn osallistumaan Nixun toiminnan kehittämiseen aivan uudella tasolla. Ohjelmassa pääsin myös verkostoitumaan muiden alan ihmisten kanssa, mitä pidän merkittävänä etuna”, hän toteaa.

”Kävimme muiden osallistujien kanssa mielenkiintoisia keskusteluja, vuorovaikutus oli aivan loistavaa. Valmentajiin tutustuminen oli myös todella merkittävä etu. Nyt jos töissä tulee pulmallinen tilanne vastaan, tiedän heti kehen voin olla yhteydessä ja olen voinut kilauttaa kaverille”, Salminen sanoo.  

Salminen arvioi ohjelman sopivan erinomaisesti kaikille turvallisuusasioiden parissa toimiville tahoille, työskentelivätpä he Suomessa tai kansainvälisissä tehtävissä. Tuleville osallistujille Salminen suosittelee eritoten projektityön aiheen pohtimista etukäteen.

”Kannattaa keskustella esimiehen kanssa jo ennen valmennusta, josko omasta organisaatiosta löytyisi sopiva projektityön aihe. Tässä tulee kattavan tietopaketin ohessa tehtyä ikään kuin sivutuotteena selvitys erinomaisen ohjaajan opastuksella. Siinä saa varmasti parempaa jälkeä aikaan kuin yksin haastavan aiheen parissa puurtaessa.”

Diploma in Digital Security