"Voin keskustella talousjohtajan kanssa investoinneista ja esittää ehdottoman pitävät perustelut, kun olen eri mieltä.”

Andreas Slotte
Kestävän kehityksen päällikkö, Helsingin Satama Oy

Helsingin Satama Oy:n kestävän kehityksen päällikkö Andreas Slotte kertoo saaneensa Aalto MBA -tutkinnosta paljon eväitä työhönsä.

”Arvostan tutkinnon tarjoamaa vahvaa strategia- ja rahoitusosaamista. Hyödynnän oppeja päivittäin, sillä Helsingin Satama investoi merkittävästi kestävän kehityksen ratkaisuihin”, Slotte sanoo.

Aalto MBA:ssa olet kahden vuoden ajan positiivisella tavalla pakotettu katsomaan asioita liki kaikista mahdollisista liiketoiminnan näkökulmista ja myös kyseenalaistamaan ne. Se kasvattaa ja kehittää ihmisenä”, hän lisää.

Slotten tausta ei ole MBA-opinnoille tyypillinen: hän on koulutukseltaan merikapteeni ja työskenteli merillä liki kymmenen vuotta ennen siirtymistään Helsingin Satama Oy:n palvelukseen.

”Olin opiskellut jonkin aikaa sekä teknillisessä korkeakoulussa että kauppakorkeakoulussa ennen merille lähtöä. Viihdyin korkeakouluopintojen parissa, mutta kummankaan opintopolun tarjoamat uravaihtoehdot eivät tuntuneet vielä tuolloin omilta”, Slotte muistelee.

”Helsingin Satama houkutteli minut maihin. Suomen suurin rahtisatama Vuosaari haki operatiivista päällikköä. Paikka oli niin kiinnostava, että sitä oli haettava. Samalla päätin hankkia pitkään mielessäni olleen kaupallisen tutkinnon”, hän taustoittaa.

Slotte huomauttaa olevansa hyvä esimerkki siitä, että MBA:n pystyy suorittamaan työn ohessa ja ruuhkavuosien keskellä.

”Aloittaessani opinnot minulla oli tiukka vaihe päällä uudessa työssä, puolivuotias kuopus ja rakennusurakka: Helsingin Jätkäsaareen oli valmistumassa yhdeksän taloyhtiön kortteli. Olin vetovastuussa taloyhtiömme ryhmärakennuttamisprojektista”, Slotte listaa.

Aalto MBA on vaativa, mutta se antaa henkisesti enemmän kuin ottaa."

”Vaimoni oli hiukan huolissaan, mutta minä koin opinnot energisoivana. Aika riitti, eikä ollut edes mikään amerikantemppu. Aalto MBA on vaativa, mutta se antaa henkisesti enemmän kuin ottaa. Minulle opinnot toimivat nollauksena, samaan tapaan kuin rankka urheilu: unohdin kaiken muun keskittyessäni oppimaan”, hän kertoo.

Opiskelukokemusta Slotte kuvailee erinomaiseksi. Kouluttajat ja case-oppiminen saavat häneltä erityiskiitosta.

”Kokemus oli aivan huippu. Käytännön asioita ei tarvinnut miettiä kertaakaan ja opetus oli laadukasta. Parhaimpien kouluttajien pedagoginen osaaminen oli aivan omaa luokkaansa. Case-oppiminen oli hyvällä tavalla turhauttavaa, vaatimustaso oli niin korkea. Töitä sai tehdä, mutta niistä sai erittäin paljon irti”, hän pohtii.

Opintosisällössä Slottea kiinnostivat ennen kaikkea rahoituksen Applied Finance and Accounting -suuntautumisvaihtoehto ja strategiaopinnot.

”Olen tehnyt paljon rahoituslaskelmia töissäni ja perehtynyt aiheeseen aika tavalla. Halusin formalisoida osaamiseni. Ennen kaikkea osoittaa itselleni, että minä osaan tämän”, hän toteaa.

”Sain juuri sitä mitä hain. Aihealueen professorit olivat huikeita. Nyt voin keskustella talousjohtajan kanssa investoinneista ja esittää ehdottoman pitävät perustelut, kun olen eri mieltä. On hyvä fiilis, kun voi olla täysin varma tietävänsä mistä puhuu”, Slotte sanoo.

Slotte siirtyi syksyllä 2018 vastaamaan Helsingin Satama Oy:n koko organisaation kestävästä kehityksestä. Uudessa työssä strategiaopit ovat olleet arvokkaita.

MBA:n strategiaoppeja hyödynnän jatkuvasti."

”Työni parhaita puolia on se, että taloudellisesti järkevimmät ratkaisut ovat yleensä myös kestävimpiä. MBA:n strategiaoppeja hyödynnän jatkuvasti. Olen vastuussa strategisesta kärkihankkeestamme tulla kestävän kehityksen edelläkävijäksi”, Slotte kertoo. 

Muiden MBA:n moduuleiden Slotte sanoo osoittautuneen – hänen hienoiseksi yllätyksekseen – todella mielenkiintoisiksi.

”Kouluttajat herättivät aidon kiinnostukseni sellaisiinkin aiheisiin, joiden olin ajatellut olevan minulle henkilökohtaisesti vähemmän kiinnostavia. Vaikka en työskentele päivittäin HR:n tai markkinoinnin kaltaisten teemojen kanssa, opin niistä mielelläni ja paljon”, hän kuvailee.

Slotte kertoo työtapojensa muuttuneen MBA:n myötä systemaattisemmaksi ja oppineensa myös uudenlaista itsetuntemusta.

”Kahden vuoden aikana priorisointikykyni hiottiin huippunsa ja olen systemaattisempi kaikessa tekemisessäni”, Slotte korostaa.

”Minusta tuli MBA:n myötä myös parempi isä, sillä tunnen itseni paremmin ja olen rauhallisempi”, hän naurahtaa.

Halusin parhaaseen oppiin ja tutkinnon, jota työnantajat arvostavat. Valitsin siksi Aalto EE:n."

”Koen kasvaneeni ihmisenä ennen kaikkea varsinaisten opintomoduulien kautta, mutta Personal and Professional Development -prosessi ja Negotiating and Influencing -moduuli vaikuttivat varmasti myös asiaan”, hän jatkaa.

Slotte sanoo tutkineensa huolella eri koulutusvaihtoehtoja ennen päätymistään Aalto MBA -ohjelmaan.

”Kartoitin koulutustarjoajat tarkkaan ja pohdin verkkotutkintojakin. Oivalsin pian, että kirjainyhdistelmä MBA voi pitää sisällään hyvin monen tasoista koulutusta. Halusin parhaaseen oppiin ja tutkinnon, jota työnantajat arvostavat. Valitsin siksi Aalto EE:n”, hän kertoo.

”Valinta oli erinomainen. Odotukseni olivat erittäin korkealla ja Aalto MBA onnistui silti ylittämään ne. Ei Aalto EE:llä turhaan ole suomalaisista liikkeenjohdon kouluttajista parasta Executive Education -rankingia. Suosittelen ohjelmaa lämpimästi”, Slotte toteaa.

Aalto MBA -ohjelma