Näin digitalisaation johtamisessa onnistuu - osallista koko henkilöstö

Digitalisaatio murtaa perinteiset tavat tehdä ja ymmärtää liiketoimintaa. Myös johtamisen on muututtava. Kolme kokenutta digitalisaation johtajaa kertoo kolme tärkeintä vinkkiään digitalisaation johtamiseen. Laura Ansaharhu kertoo omat vinkkinsä. 

Minna Laaksola, 16.12.2019

Finnairin asiakaspalveluyksikön HR-johtaja Laura Ansaharju on työskennellyt tiiviisti viimeiset kaksi vuotta Finnairin digitaalisen transformaation parissa henkilöstökokemuksen näkökulmasta. Digitaalisen transformaation sijaan Ansaharju puhuu tosin mieluummin uusiutumisesta. 

”Digitalisaatio on valtava murros, jota me kaikki elämme nyt ja tulevaisuudessa. Kyse ei ole vain digitoinnista ja teknologiasta vaan uudesta ajattelutavasta: digitalisaatio on uusien liiketoimintojen tarkastelua organisaatioiden, prosessien, kulttuurin ja osaamisen näkökulmasta", Ansaharju sanoo. 

Digitalisaation tuomista mahdollisuuksista hän nostaa ensimmäisenä esiin hajautetut rakenteet. Hierarkioista verkostoihin -toimintamalli on saanut digitaalisuuden myötä ihan eri tavalla mahdollisuuksia. Samalla se haastaa kuitenkin johtamista. 

Digitalisaatio on valtava murros, jota me kaikki elämme nyt ja tulevaisuudessa."

”Oma tiimi ei välttämättä enää istukaan saman pöydän ääressä vaan saatetaan olla globaalisti hyvinkin eri paikoissa. Miten silloin rakennetaan psykologinen turvallisuus? Miten johdetaan yhteistyötä yli organisaatiorajojen digitaalisessa ympäristössä? Miten osallistetaan koko porukka yhteisen tavoitteen eteen?” Ansaharju kysyy. 

Hän kertoo, että Finnairilla muutosta eletään palvelumuotoilun ja osallistamisen kautta. Koko henkilöstö on haluttu ottaa mukaan digitaaliselle muutosmatkalle. 

”Henkilökuntamme on aina mukana rakentamassa uusia työvälineitä, jotta niistä tulee parhaita mahdollisia. Annoimme esimerkiksi koko henkilöstölle iPhonet, ja nyt niistä on tullut meille uudenlainen työkalu ja yhteistyön alusta.” 

Ansaharju muistuttaa, että maailma ei ole koskaan muuttunut näin nopeasti. 

”Se, miten me toimimme tässä nopeasyklisessä ja alati muuttuvassa ympäristössä ei ole enää kilpailuetua vaan kilpailukykyä. 

Mitkä kolme pointtia Laura Ansaharju nostaa esiin digitalisaation johtamisesta?  

Katso alla olevalta videolta. 

Aalto University Executive Education auttaa yrityksiä ja yksilöitä vastamaan digitalisaation muutoksen tuomiin haasteisiin ja tarttumaan sen luomiin mahdollisuuksiin. Lue lisää digitalisaatio-ohjelmistamme. Autamme organisaatiotanne kehittymään ja uudistumaan strategisesti myös asiakaskohtaisten ratkaisujen avulla.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Näin digitalisaation johtamisessa onnistuu - osallista koko henkilöstö

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirje on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Uutiskirjeessä saat kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka