Työn muutos haastaa johtamista, mutta asettaa osaamisvaatimuksia myös työntekijälle

02.11.2018

Teolliset vallankumoukset ovat pitkään seuranneet toisiaan, mutta nyt käsillä oleva muutos on teknologisen kehityksen takia vauhdikkain, mitä olemme tähän mennessä nähneet. Muutos haastaa johtamista ja organisaatioiden johtamiskulttuuria, mutta asettaa osaamisvaatimuksia myös yksittäiselle työntekijälle.

Miten työn muutos vaikuttaa ihmisten johtamiseen?

Työn suhde aikaan, paikkaan ja työsuhteeseen muuttuu ja muutokset haastavat koko perinteisen yritysten organisoitumismallin, hr-kentän ja johtamistavat. Johtaminen ei enää perustu hierarkialle vaan kyse on siitä, miten ihmiset saadaan motivoitumaan ja miten pirstaloitunut osaajien verkosto parhaiten hallitaan. (Lue lisää: Työ muuttuu – johtamisenkin pitää muuttua)

”Johtajan pitää olla entistäkin sensitiivisempi ja dialogisempi huomatakseen, mikä toimii missäkin työkulttuurissa”, sanoo Aalto-yliopiston tutkija Hertta Vuorenmaa. (Lue lisää: Työn neljäs vallankumous on alkanut, eikä sitä johdeta kulmahuoneesta käsin)

Mitä osaamistarpeita uusi työ tuo mukanaan?

Vielä joku aika sitten organisaatioissa työstetyt kompetenssilistat vanhentuvat työn muutoksen vauhdissa nopeasti ja on mahdotonta sanoa, mitä kompetensseja esimerkiksi 10 vuoden päästä tarvitaan. Siksi keskiöön on noussut potentiaali ja oppimiskyvykkyys.

”Meidän tulee rekrytoida ihmisiä, joissa tunnistamme kyvyn jatkuvasti oppia uutta”, sanoo johtajana Aalto EE:llä työskentelevä Riitta Lumme-Tuomala ja jatkaa ”emmekä me edes voi sanoa mitä uutta, koska me emme tiedä.”

Hertta Vuorenmaa ja Riitta Lumme-Tuomala kouluttavat aiheesta mm.  AaltoJOKO®, Executive HR ja Design Your Employee Experience -ohjelmissa. Suomen johtava liikkeenjohdon valmennusohjelma AaltoJOKO® tarjoaa osallistujilleen mahdollisuuden astua hetkeksi pois kiireisestä arjesta ja löytää uusia näkökulmia ja menetelmiä liiketoiminnan kehittämiseen ja johtajana kehittymiseen.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Työn muutos haastaa johtamista, mutta asettaa osaamisvaatimuksia myös työntekijälle

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Englanninkielinen Aalto Leaders' Insight Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille noin kerran kuukaudessa. Tilaus on halutessasi helppo perua. Katso esimerkki.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka.