Podcast: Rekrytoija, näin tunnistat potentiaalin – menestys edellisissä tehtävissä ei riitä

Yksi tärkeimpiä merkkejä on uteliaisuus. Miksi?

Pii Kotilainen

Reetta Räty, 05.04.2018

Johdon rekrytoinnin ammattilainen Pii Kotilainen ja Aalto EE:n markkinointi- ja viestintäjohtaja Riitta Lumme-Tuomala kertovat.

Tässä Aalto Leaders Insight -podcastjaksossa keskustelellaan potentiaalien tunnistamisesta.

Organisaatiot sijoittavat runsaasti resursseja identifioidakseen ja kehittääkseen niitä työntekijöitä, jotka ovat avainasemassa strategian toteuttamisessa ja strategisten tavoitteiden saavuttamisessa. Potentiaalit halutaan tunnistaa, ja heidät pyritään sitouttamaan. Jo rekrytointitilanteessa pitäisi pyrkiä tunnistamaan hakijan osaamisen rinnalla hänen potentiaalinsa.

Olennaista ei ole vain se, mitä kandidaatti on tehnyt aiemmin, vaan se, mihin hänestä on tulevaisuudessa.

Kompetenssi on asia, jolla päästään sisään rekrytointikeskusteluihin, siinä mielessä cv:llä on merkitystä. Osaatko itse tunnistaa asioita, jolla myyt itsesi: kerrot vahvuuksistasi, ja miten ne vahvuudet näkyisivät siinä toimintaympäristössä, johon olet menossa? Riitta Lumme-Tuomala kuvaa työnhakua. Tämän ohella työntekijän pitäisi pystyä osoittamaan ja rekrytoijan hakemaan potentiaalia, eli sitä tulevaa menestystä, joka ei cv:stä näy.

Riitta Lumme-Tuomala (kuva ylinnä) väitteli hiljattain talent managementista. DBA-väitöskirjan aiheena oli talent management erityisesti non-profit organisaatioissa. Väitöskirjassa esitetään uudenlainen tapa määritellä talentti.

Uteliaisuus, näkemys, sitoutuminen, päättäväisyys, siinä on teille potentiaalia, hän kuvaa potentiaalin kaavaa podcastkeskustelussa. Esimerkiksi uteliaisuus on äärimmäisen tärkeä potentiaalin osa. Se pitää sisällään esimerkiksi oppimisketteryyden, sen, kuinka ketterä olet oppimaan uutta ja soveltamaan tietoa.

Pii Kotilainen (kuva oikealla) on johdon rekrytoinnin ammattilainen. Potentiaali on aina siinä kontekstissa, johon henkilöä haetaan. Esimerkiksi yksi yritys halusi, että kaikkien kandidaattien kohdalla selvitetään, ovatko he epäonnistuneet ja nähneet haastavia tilanteita.  Yrityksen johtoryhmä koki, että heillä ei itsellä ole tällaista osaamista, nyt olisi hyvä etsiä joku, joka on nähnyt vaikeita aikoja.

Kotilainen sanoo, että nykyään cv:n niin sanottuja epäjatkuvuuskohtia ei pidetä ongelmallisina. Ennen jos haki tehtävää, piti selittä, jos oli ollut vaikka in between jobs – nykyään se ei ole issue. Lineaarinen, johdonmukaisesti etenevä ura ei ole ainoa, jota haetaan. Se voi kertoa vaikka siitä, ettei ole mennyt haastaviin tilanteisiin.

Podcast-keskustelua moderoi journalisti Reetta Räty.

Muut suomenkieliset podcastit löydät alta. Englanninkielistä kuunneltavaa löydät täältä.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Podcast: Rekrytoija, näin tunnistat potentiaalin – menestys edellisissä tehtävissä ei riitä

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirje on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Uutiskirjeessä saat kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka