Onko E:llä väliä – varsinkaan MBA:n edessä?

KTT Katja Ahoniemi kirjoittaa ohjelmien eroista ja yhtäläisyyksistä.

Katja Ahoniemi, 13.04.2018

Read this in English.

Oletko koskaan ihmetellyt, mitä eroa MBA ja Executive MBA -tutkinnoilla loppujen lopuksi on? Tyypillinen vastaus tähän kysymykseen keskittyy tilastoihin ja aikatauluihin. EMBA-opiskelijoilla on yleensä enemmän työkokemusta kuin MBA-opiskelijoilla. Lisäksi EMBA-ohjelmat ovat lähes poikkeuksetta osa-aikaisia, kun taas MBA-ohjelmia löytyy sekä kokopäiväisinä että osa-aikaisina.

Vaikka tuostakin tiedosta on toki apua – kertoohan se opintoja harkitsevalle millaisiin opiskelutovereihin tulisi tutustumaan ja miten työ- ja opintovastuut kannattaa aikatauluttaa – se ei vielä avaa ohjelmien perimmäistä eroa. Ei ole olemassa sellaista ikää tai työkokemuksen määrää, jonka saavutettuaan muuttuu vuosien saatossa sopivasta MBA-kandidaatista sopivaksi EMBA-kandidaatiksi.

Olennaista on se vaihe, jossa jokainen työurallaan on. "

Olennaista on se vaihe, jossa jokainen työurallaan on. Vaikka jokainen MBA-opintopolku on erilainen, olipa siinä E edessä tai ei, niihin liittyy tiettyjä tyypillisiä piirteitä. MBA-opiskelijat ovat tutkimusmatkailijoita: he pohtivat edelleen, mihin suuntaan heidän uransa tarkalleen ottaen tulee viemään, ja haluavat käyttää MBA-opintoja ponnahduslautana uusiin haasteisiin. He työskentelevät usein asiantuntijoina, mutta tähtäävät yleis- tai liiketoimintajohtoon.

EMBA-opiskelijat sitä vastoin ovat jo keränneet johtamiskokemusta ja asettuneet sopivalle radalle. He käyttävät tutkintoa valitun ammatillisen polkunsa kiihdyttämiseen tai vahvistamiseen. EMBA-opiskelijoilla on todennäköisemmin aiempaa kokemusta liike-elämästä, koulutustaustastaan riippumatta. MBA-opiskelijoilla saattaa olla esimerkiksi insinööritausta, mutta he tuntevat vetoa liike-elämän pariin ja täydentävät siten työkalupakkiaan pystyäkseen saavuttamaan urahaaveensa. EMBA:aan osallistuvat ovat tietoisempia siitä, miten he toimivat johtajina, mutta MBA:han osallistuvat joutuvat usein tekemään ensimmäistä kertaa syvemmälle luotaavaa tutkimusta itseensä, vahvuuksiinsa ja kehityskohteisiinsa johtajana.

MBA-ohjelmasta valmistuneet vaihtavat todennäköisemmin uransa suuntaa, hypäten uuden liiketoiminnon pariin tai vaihtaen toimialaa. Tähän myös valmistaudutaan siten, että MBA-opinnoissa työnnetään kädet saveen ja perehdytään jokaiseen aihealueeseen hieman syvemmin ja käytännönläheisemmin. EMBA-opinnoissa aiheita lähestytään strategisemmasta vinkkelistä, jotta johtoryhmän kokouksissa osaa keskustella sujuvasti kaikista liiketoiminnan osa-alueista. Toisin sanoen, MBA:t oppivat murskaamaan numeroita, EMBA:a käyvien täytyy ymmärtää, mitä analyysejä kannattaa pyytää ja miten tuloksia voidaan hyödyntää strategisen päätöksenteon tukena.

EMBA-ohjelmat tapaavat olla yleisluonteisia, kattaen kaikki liike-elämän olennaiset alueet, kun taas MBA-opinnoissa usein erikoistutaan tiettyyn aiheeseen."

EMBA-ohjelmat tapaavat olla yleisluonteisia, kattaen kaikki liike-elämän olennaiset alueet, kun taas MBA-opinnoissa usein erikoistutaan tiettyyn aiheeseen valinnaisten kurssien kautta. MBA:ssa opiskelevat maksavat lukukausimaksunsa useammin itse, kun taas EMBA:an tulijan työnantaja todennäköisesti kustantaa opinnot. EMBA:ssa opiskelevan ja työnantajan yhteinen sijoitus, kattaen opiskelijan ajan ja ponnistelut ja työnantajan rahat, johtaa molempia osapuolia hyödyttävään etenemiseen opiskelijan uralla.

Molemmilla MBA-maailman tutkinnoilla on toki myös paljon yhteistä: kaikilla osallistujilla on mielenkiintoinen tausta, josta he pystyvät ammentamaan jakaessaan omia kokemuksiaan ja havaintojaan muille ryhmän keskusteluissa. Kaikki opiskelijat kokevat paljon muutosta ja kehitystä, oppivat liike-elämän olennaisista rakennuspalikoista, parantavat tiimityöskentelytaitojaan ja saavat vahvan uuden verkoston. Olipa mukana E tai ei, kaikki valmistuneet ovat valmiita loikkaamaan työuransa seuraavalle tasolle.

KTT Katja Ahoniemi on toiminut Aalto EE:llä Degree-ohjelmista vastaavana apulaisjohtajana sekä MBA-ohjelman ohjelmajohtajana Imperial College Londonissa.

Lue lisää MBA-ohjelmistamme.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Onko E:llä väliä – varsinkaan MBA:n edessä?

Tilaa parhaat palat sähköpostiisi

Aalto Leaders' Insight on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja, tarinoita ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Englanninkielinen Aalto Leaders' Insight Highlights -uutiskirje lähetetään tilaajille noin kerran kuukaudessa. Tilaus on halutessasi helppo perua. Katso esimerkki.

Aalto University Executive Education Oy ja sen konserniyhtiöt voivat käyttää tietojani markkinoinnissa pitääkseen minut ajan tasalla viimeisimmistä liike-elämän keskustelunaiheista sekä ohjelmista ja auttaakseen minua edistämään uraani. Katso tietosuojapolitiikka.