Onko E:llä väliä – varsinkaan MBA:n edessä?

KTT Katja Ahoniemi kirjoittaa ohjelmien eroista ja yhtäläisyyksistä.

Katja Ahoniemi, 13.04.2018

Read this in English.

Oletko koskaan ihmetellyt, mitä eroa MBA ja Executive MBA -tutkinnoilla loppujen lopuksi on? Tyypillinen vastaus tähän kysymykseen keskittyy tilastoihin ja aikatauluihin. EMBA-opiskelijoilla on yleensä enemmän työkokemusta kuin MBA-opiskelijoilla. Lisäksi EMBA-ohjelmat ovat lähes poikkeuksetta osa-aikaisia, kun taas MBA-ohjelmia löytyy sekä kokopäiväisinä että osa-aikaisina.

Vaikka tuostakin tiedosta on toki apua – kertoohan se opintoja harkitsevalle millaisiin opiskelutovereihin tulisi tutustumaan ja miten työ- ja opintovastuut kannattaa aikatauluttaa – se ei vielä avaa ohjelmien perimmäistä eroa. Ei ole olemassa sellaista ikää tai työkokemuksen määrää, jonka saavutettuaan muuttuu vuosien saatossa sopivasta MBA-kandidaatista sopivaksi EMBA-kandidaatiksi.

Olennaista on se vaihe, jossa jokainen työurallaan on. "

Olennaista on se vaihe, jossa jokainen työurallaan on. Vaikka jokainen MBA-opintopolku on erilainen, olipa siinä E edessä tai ei, niihin liittyy tiettyjä tyypillisiä piirteitä. MBA-opiskelijat ovat tutkimusmatkailijoita: he pohtivat edelleen, mihin suuntaan heidän uransa tarkalleen ottaen tulee viemään, ja haluavat käyttää MBA-opintoja ponnahduslautana uusiin haasteisiin. He työskentelevät usein asiantuntijoina, mutta tähtäävät yleis- tai liiketoimintajohtoon.

EMBA-opiskelijat sitä vastoin ovat jo keränneet johtamiskokemusta ja asettuneet sopivalle radalle. He käyttävät tutkintoa valitun ammatillisen polkunsa kiihdyttämiseen tai vahvistamiseen. EMBA-opiskelijoilla on todennäköisemmin aiempaa kokemusta liike-elämästä, koulutustaustastaan riippumatta. MBA-opiskelijoilla saattaa olla esimerkiksi insinööritausta, mutta he tuntevat vetoa liike-elämän pariin ja täydentävät siten työkalupakkiaan pystyäkseen saavuttamaan urahaaveensa. EMBA:aan osallistuvat ovat tietoisempia siitä, miten he toimivat johtajina, mutta MBA:han osallistuvat joutuvat usein tekemään ensimmäistä kertaa syvemmälle luotaavaa tutkimusta itseensä, vahvuuksiinsa ja kehityskohteisiinsa johtajana.

MBA-ohjelmasta valmistuneet vaihtavat todennäköisemmin uransa suuntaa, hypäten uuden liiketoiminnon pariin tai vaihtaen toimialaa. Tähän myös valmistaudutaan siten, että MBA-opinnoissa työnnetään kädet saveen ja perehdytään jokaiseen aihealueeseen hieman syvemmin ja käytännönläheisemmin. EMBA-opinnoissa aiheita lähestytään strategisemmasta vinkkelistä, jotta johtoryhmän kokouksissa osaa keskustella sujuvasti kaikista liiketoiminnan osa-alueista. Toisin sanoen, MBA:t oppivat murskaamaan numeroita, EMBA:a käyvien täytyy ymmärtää, mitä analyysejä kannattaa pyytää ja miten tuloksia voidaan hyödyntää strategisen päätöksenteon tukena.

EMBA-ohjelmat tapaavat olla yleisluonteisia, kattaen kaikki liike-elämän olennaiset alueet, kun taas MBA-opinnoissa usein erikoistutaan tiettyyn aiheeseen."

EMBA-ohjelmat tapaavat olla yleisluonteisia, kattaen kaikki liike-elämän olennaiset alueet, kun taas MBA-opinnoissa usein erikoistutaan tiettyyn aiheeseen valinnaisten kurssien kautta. MBA:ssa opiskelevat maksavat lukukausimaksunsa useammin itse, kun taas EMBA:an tulijan työnantaja todennäköisesti kustantaa opinnot. EMBA:ssa opiskelevan ja työnantajan yhteinen sijoitus, kattaen opiskelijan ajan ja ponnistelut ja työnantajan rahat, johtaa molempia osapuolia hyödyttävään etenemiseen opiskelijan uralla.

Molemmilla MBA-maailman tutkinnoilla on toki myös paljon yhteistä: kaikilla osallistujilla on mielenkiintoinen tausta, josta he pystyvät ammentamaan jakaessaan omia kokemuksiaan ja havaintojaan muille ryhmän keskusteluissa. Kaikki opiskelijat kokevat paljon muutosta ja kehitystä, oppivat liike-elämän olennaisista rakennuspalikoista, parantavat tiimityöskentelytaitojaan ja saavat vahvan uuden verkoston. Olipa mukana E tai ei, kaikki valmistuneet ovat valmiita loikkaamaan työuransa seuraavalle tasolle.

KTT Katja Ahoniemi on toiminut Aalto EE:llä Degree-ohjelmista vastaavana apulaisjohtajana sekä MBA-ohjelman ohjelmajohtajana Imperial College Londonissa.

Lue lisää MBA-ohjelmistamme.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Onko E:llä väliä – varsinkaan MBA:n edessä?

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka