DBA-matkani osa 2: Syvissä vesissä kohti kesää

Blogisarjan toisessa osassa Jouko Pitkänen jakaa Oxford-opintomatkan kokemuksiaan ja kertoo opintojensa etenemisestä.

Jouko Pitkänen, 29.06.2018

Read this in English.

Siitä kun viimeksi päivitin Aalto Executive DBA -kuulumisiani, on kulunut jo muutama kuukausi. Venäläiset ystäväni sanoisivat: ”Vremja letit” - aika lentää ja sitä se todella tekee. Aika on armoton vastavoima taistelussani kolmella rintamalla: perhe, työ ja opinnot. Olen kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että jos näistä jokin puuttuisi, jättäisi se arkeen pelottavan suuren aukon.

Omasta fyysisestä kunnosta ja jaksamisesta huolehtiminen soluttautuu noiden kolmen sisään ja tältä keväältä se huipentui kesäkuun alussa juoksemaani helteisen kuumaan Tukholman maratoniin. En voi olla vertaamatta maratonia urheilusuorituksena ja toisaalta menossa olevia tohtoriopintojani toisiinsa. Molemmat vaativat kestävyyttä, itsekuria, taistelua, syvään veteen sukeltamista ja jatkuvaa, pienin askelin tapahtuvaa itsensä kehittämistä. Maaliin tulo menee väkisin tunteisiin – päättyykö väitöstilaisuus kyyneliin?

Oxford

Edellisessä blogissani olin valmistautumassa opintomatkaan, joka suuntautui Oxfordin yliopistoon. Olen jo toistamiseen saanut olla kuulemassa vähittäiskaupan viimeisimmistä tutkimushankkeista. Professorit Jonathan Reynolds ja Richard Cuthbertson tutkimusryhmineen tekevät ensiluokkaista tutkimustyötä kaupan alaan liittyen ja olen kiitollinen, että saan seurata läheltä menossa olevia hankkeita. Oxford kaupunkina, on ehdottomasti kokemisen arvoinen ja totta kai akateeminen anti on aina huippuluokkaa.

Akateemisen maailman merkittävä hienous on siinä, että tietoa jaetaan avoimesti."

Professori Reynoldsin erityisalaa on kaupan sijaintiin liittyvä tutkimus. Seminaarin jälkeen voi olla aidosti huolissaan vähittäiskaupan kenttää murtavan disruption vaikutuksista kaupunkien keskustojen rakenteeseen, vetovoimaan, kiinteistöjen arvon kehitykseen ja työllistämiseen. Kauppaa tarvitaan tulevaisuudessakin ja se kyllä selviytyy, mutta erilaisia seurannaisvaikutuksia tulee rakenteita vavisuttavasta uudistumisesta. Se, miten kauppa muokkaa omia liiketoimintamallejaan ja konseptejaan sekä kuinka muutosta johdetaan, on minulle erityinen kiinnostuksen aihe.

Oman väitöskirjani ja tutkimustyöni kannalta Oxfordin matka opetti paljon esiteltyjen tutkimushankkeiden rakenteesta, tutkimusmenetelmistä ja ”tutkimuspapereiden” kirjoittamisesta. Akateemisen maailman merkittävä hienous on siinä, että tietoa jaetaan avoimesti. Avoimen tiedon määrä on valtava ja on vain itsestä kiinni mihin haluaa ja toisaalta kannattaa tarttua.

Tutkimusseminaari

Huhtikuussa oli oman tohtoriohjelmamme tutkimusseminaari. Nämä Aalto Executive DBA -opiskelijoiden tapaamiset ohjaavien professoreiden johdolla ovat meille tärkeitä kohtaamispisteitä. Kunnioitus jokaisen tekemää työtä kohtaan on korkealla ja pinnistelyt oman tutkimusaukon täyttämiseksi ihailtavia. ”Kyllä maailmaan tietoa mahtuu” on monelle tuttu lause, mutta meille DBA-väitöskirjaa tekeville tieto ei voi olla mitä tahansa, sen tulee olla relevanttia ja palvella tämän päivän liike-elämää. Tutkimamme ongelmat tai ilmiöt ovat konkreettisia ja näkyviä.

Meille DBA-väitöskirjaa tekeville tieto ei voi olla mitä tahansa, sen tulee olla relevanttia ja palvella tämän päivän liike-elämää."

Seminaarissa aistii myös paineen, joka käsikirjoitusta viimeistelevällä DBA-tohtoriopiskelijalla on päällä. Käsikirjoitus pitäisi saada tarkistukseen, mutta vielä on paljon viimeisteltävää. Minulle ohjaajani on realistisesti muistuttanut, että väitöskirja kirjoitetaan noin viiteen kertaan. Teksti muuttuu ja muokkautuu matkan varrella ennen kuin se on valmis tarkistukseen. Samaan aikaan toinen ohjaajani puskee optimistisella otteellaan ja on sitä mieltä, että käsikirjoitukseni on valmis tarkistukseen ensi keväänä. Jotta molemmat pysyvät tyytyväisenä, se tarkoittaa minulle lisää pitkiä iltoja ja lyhyitä aamuja ennen kuin tahrat ovat paperilla.

Opinnot etenevät

Ryhtiä opinnoille antaa 60 opintopisteen DBA-tohtoriohjelman perusopintovaatimus. Kokonaisuus sisältää kolme pakollista kirjoittamisen ja tutkimusmenetelmien kurssia sekä seitsemän oman tutkimusaiheen ja mielenkiinnon mukaan valittua kurssia. Yksi kuuden opintopisteen kurssisuoritus vaatii lukemista, kirjoittamista ja tapaamisia ohjaavan professorin kanssa. Työmäärä vastaa noin 160 tunnin työskentelyä. Minulla 90 % kursseista on joko suoritettu tai käynnissä parhaillaan ja haluankin kurssien olevan suoritettu vuoden loppuun mennessä. Mikäli tutkimus- ja kirjoitustyö etenevät suunnitelman mukaan ei kolmessa vuodessa valmistuminen DBA-tohtoriksi ole mahdotonta - edes kolmella rintamalla taistellen. Opiskelu on joustavaa ja se mahdollistaa etenemisen yhdistämisen työhön ja perhe-elämään.

Opiskelu on joustavaa ja se mahdollistaa etenemisen yhdistämisen työhön ja perhe-elämään."

Ohjelman korkeista akateemisista vaatimuksista pitävät huolen kolminkertaiset akkreditoinnit eli laatuleimat, jotka Aalto EE on saanut osana Aalto-yliopistoa.

Tohtoriuden arvo

Toukokuussa osallistumallani ”Work and career in Business school” –kurssilla pohdittiin tohtoriohjelman ja tohtoriuden arvoa toisaalta akateemiselle uralle ja toisaalta liike-elämälle. Ovatko tohtoriopinnot pelkästään lisenssi akateemiselle uralle, jonka kautta opit tutkijan ammatin ja perehdyt yhden teorian tutkimiseen ja tulkintaan?

Mielestäni tohtoreita syntyy kahdenlaisista lähtökohdista, toiset suoraan maisteriopintojen jatkeena ja toiset hankittuaan ensin merkittävää kokemusta käytännön liike-elämästä. Molemmat palvelevat tiedeyhteisöä, mutta jälkimmäisessä ryhmässä korostuu itsensä kehittämisen ja jatko-oppimisen näkökulma. Kokeneet liikkeenjohtajat haluavat perehtyä syvällisesti johonkin keskeiseen ajankohtaiseen ilmiöön ja saada sitä kautta kansainvälisesti merkittävää osaamispääomaa omalla urallaan hyödynnettäväksi.

Tohtoriopinnot eivät ole tärkeitä oppiarvon vuoksi, vaan siksi, mitä opin systemaattisesta tavasta lähestyä asioita ja argumentoida tosiasioihin perustuen."

Itselleni tohtoriopinnot eivät ole tärkeitä oppiarvon vuoksi, vaan siksi, mitä opin systemaattisesta tavasta lähestyä asioita ja argumentoida tosiasioihin perustuen. Tärkeää on myös täyttää relevantti, liike-elämän kannalta merkittävä tutkimusaukko.

Kohti kesää

Hieman sarkastisesti todeten, aiemmin viittaamani ”kolmen rintaman taistelu” on siinä mielessä toimiva, että ihan taatusti on huono omatunto aina jostain rintamasta. Riittämättömyyden tunne ei jätä rauhaan niin perheen, työn kuin opintojenkaan osalta.

Tälle kesälle olen ladannut kohtuullisen paljon odotuksia ja aikaan on saatava. Väitöskirjan teoria osan valmistuminen on nyt selkeästi kesän suurin haaste ja töissä on syksyn osalta merkittäviä projekteja valmistelussa läpi kesän. Tulevan syksyn maratonit eivät myöskään jätä harrastejuoksijaa rauhaan. Prioriteettina heinäkuussa kuitenkin on perhe ja loma! Isi ihan vähän vain lukee, kirjoittaa ja urheilee…

Rentouttava kesää!

Jouko

Jouko Pitkänen on Equity Partner Birn+Partnersilla.  

Aalto Executive Doctor of Business Administration (DBA) on kokeneille johtajille suunnattu kauppatieteellinen tohtorikoulutusohjelma. Ohjelma tarjoaa työnantajille ja opiskelijoille merkittäviä käytännön hyötyjä akateemisista vaatimuksista tinkimättä.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: DBA-matkani osa 2: Syvissä vesissä kohti kesää

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka