Aalto EMBA toi inspiraatiota johtamiseen

Viron siirtoverkkoyhtiö Eleringin toimitusjohtaja Taavi Veskimägi on luonut uraa niin virkamiehenä, politiikassa, kansalaisjärjestöissä kuin yritysmaailmassakin. Veskimägi kertoo yhden lempisanonnoistaan olevan Marshall Goldsmithin kirjoittaman kirjan nimi: ‘What Got You Here Won’t Get You There’. Veskimäen mukaan sanonta kuvaa myös hyvin hänen tuntemuksiaan siitä, miksi EMBA-opinnot Aalto EE:ssä vaikuttivat merkittävästi hänen kasvuunsa johtajana.

Joanna Sinclair, 25.09.2018

Read this in English.

Veskimägi nimitettiin virkamieheksi Viron Talousministeriöön vuonna 1996. Myöhemmin hän toimi hallinto-osaston johtajana ja ministeriön sitoutumattomana neuvonantajana.

Parasta mitä voit tehdä itsesi ja kollegoittesi hyväksi on antaa heille mahdollisuus oppia.”

“Törmäsin näinä vuosina eräänlaiseen lasikattoon. Oivalsin poliittisen sitoutumattomuuteni rajoittavan mahdollisuuksiani vaikuttaa Viron valintoihin. Näin asioita jotka halusin muuttaa, mutta virkamiehenä käteni olivat sidotut, sillä muutokset vaativat poliittisia päätöksiä”, hän muistelee.

Vuonna 2001 Veskimägi ja joukko hänen samanhenkisiä ystäviään perustivat Viron keskusta-oikeistolaisen Res Publica -puolueen. Politiikassa Veskimägi oli Viron parlamentin Riigikogun jäsen kahtena peräkkäisenä kautena. Vuosina 2003-2005 Veskimägi oli Viron talousministeri.

”Olin politiikassa seitsemän vuotta. Sain tuona aikana vietyä haluamiani asioita eteenpäin, opin paljon ja kehityin ihmisenä. Johdin Viron sähkömarkkinoiden vapauttamiseen keskittyvää työryhmää ja kokemuksen perusteella hain ja tulin valituksi vuonna 2009 johtamaan Eleringiä – yhtiötä jonka perustimme hallinnoimaan Viron sähkönsiirtoverkkoa ja myöhemmin myös kaasunjakeluverkkoa”, Veskimägi kuvailee.

Oppineet perivät maan

Veskimägi tähdentää oppimiskyvyn olevan tänä päivänä kriittinen menestystekijä organisaatioiden johtamisessa.

”Filosofi Eric Hoffer kirjoitti, että muutoksen maailmassa oppineet perivät maan”, Veskimägi kertoo.

Tavoitteenani oli saada uusia ideoita voidakseni tietoisesti ja systemaattisesti prosessoida kokemuksen.”

”Oppineet ihmiset huomaavat kuitenkin useimmiten olevansa täydellisesti valmistautuneet maailmaan jota ei ole enää olemassa. Näin ollen parasta mitä voit tehdä itsesi ja kollegoittesi hyväksi on antaa heille mahdollisuus oppia, kouluttautua uudelleen ja hankkia uusia kykyjä”, hän lisää.

Veskimägi on pyrkinyt noudattamaan tätä ajatusmallia ja olemaan muille esimerkkinä oppimalla säännöllisesti uusia asioita. Työskenneltyään Eleringin toimitusjohtajana muutaman vuoden ajan, Veskimägi päätti osallistua Aalto Executive MBA -ohjelmaan työn ohessa.

”Yksi merkittävä syy Aalto EE:n valintaan oli se, että se mahdollisti samalla 100 % työskentelyn Eleringillä ja monien muiden velvollisuuksieni hoitamisen. Yrityksen johtajana on aina annettava töissä kaikkensa. Sinun työsi on saada aikaan tuloksia. Näin ollen vaihtoehtoni rajoittuivat pohjoismaisiin ohjelmiin, joista Aalto EE oli selvästi innostavin. Se on todella maailmanluokan ohjelma”, Veskimägi sanoo.

Löydät sen mitä etsit

EMBA:n aikana Veskimäen tavoitteena oli käydä teoreettisen kirjallisuuden avulla läpi aiempi työkokemuksensa. 

”Koin ensimmäistä kertaa olevani valmis tämäntyyppiseen matkaan. EMBA on hyödyksi silloin, kun olet kartuttanut itsellesi riittävästi kokemusta liittääksesi teorian käytäntöön. Tavoitteenani oli saada uusia ideoita voidakseni tietoisesti ja systemaattisesti prosessoida kokemuksen, jonka olin kerännyt 20-vuotisen työurani aikana”, hän toteaa. 

Kollegani ovat kertoneet minun olevan EMBAn suoritettuani johtajana strategisempi.”

”Yksi lempikirjailijoistani, Saul Alinsky, huomautti osuvasti kirjassaan Rules for Radicals että tapahtumista tulee kokemuksia ainoastaan sen jälkeen kun niitä on pohtinut ja arvioinut rauhassa. Toivoin Aalto EMBAn tarjoavan minulle työkalupakin tällaiseen pohdintaan – minkä se tekikin”, Veskimägi tähdentää.

Veskimägi halusi opintojen avulla paitsi liittää kokemuksensa teoriaan, myös saada inspiraatiota tulevaisuuteen. Hän halusi olla avoin uusille näkökulmille ja kehittää kykyänsä olla läsnä elämän tärkeissä ja merkityksellisissä hetkissä.

”Löydät sen mitä etsit. Tulin EMBA-ohjelmaan etsimään inspiraatiota ja löysin sen. Kollegani ovat kertoneet minun olevan EMBAn suoritettuani johtajana strategisempi, enemmän läsnä, keskittyneempi ja maltillisempi”, hän huomauttaa.

Energia-ala on täynnä mahdollisuuksia

Veskimägi kertoo nauttivansa tavattomasti työstään Eleringillä. Käynnissä olevat äärimmäisen mielenkiintoiset hankkeet olivat hänen mukaansa syy siihen, miksi hän alun perinkin haki Eleringille töihin ja myös seuraavalle viisivuotiskaudelle organisaation johtajana. Baltian maiden sähköverkkojen irrottaminen Venäjästä, Suomen ja Viron kaasumarkkinoiden yhtenäistäminen ja siihen liittyvä infrastruktuuri, sekä energiajärjestelmän digitalisaatio ovat vain muutamia esimerkkejä tällaisista hankkeista.

Jotta mieli pysyisi virkeänä, on otettava säännöllisin väliajoin vastaan uusia haasteita.”

”Olen nyt johtanut Eleringiä tiimini kanssa yhdeksän vuoden ajan. Kokemus on osoittanut meidän täydentävän toisiamme hyvin. Minun johtajuuteni ja strategiset näkemykseni ja tiimini vahva tekninen osaaminen ovat tehneet Eleringistä menestystarinan paikallisen sähkö- ja kaasumarkkinan kehittämisessä, uuden infrastruktuurin rakentamisessa ja energia-alan digitalisaatiossa”, Veskimägi pohtii.

Veskimägi on hyvin innostunut Eleringin skaalautuvasta ratkaisusta energiajärjestelmien digitalisoimiseksi, jota hän kuvailee ainutlaatuiseksi.

”Energia-alan digitalisaatio ja energiantuottajien välisten raja-aitojen katoaminen ovat huikeita mahdollisuuksia, joiden vuoksi viihdyn työssäni”, hän kertoo.

”Aikomuksenani ei toki ole olla tässä pestissä niin pitkään, että alkaisin muistuttaa Simpsonit-piirrossarjan Mr. Burnsia!” Veskimägi sanoo ja naurahtaa.

”Jotta mieli pysyisi virkeänä, on otettava säännöllisin väliajoin vastaan uusia haasteita. Olen tehnyt niin, aika radikaalistikin, nyt jo kahteen kertaan. Kolmaskin kerta tulee varmasti vielä aikanaan eteen”, hän toteaa.

Veskimägi kirjoitti Aalto EMBA -opintojensa aikana kolumnia “A Practitioner’s Reflection on Leadership” Viron tunnetuimpaan johtamislehteen. Kolumneissaan Veskimägi liitti opinnoista saamansa teoreettisen näkemyksen omaan käytännön kokemukseensa. Kaikki Veskimäen kirjoittamat artikkelit ovat luettavissa hänen blogissaan. Suurin osa kirjoituksista on viroksi, mutta joukossa on myös englanninkielisiä kirjoituksia. Juttu on osa Aalto EMBA 30 juhlavuoden sarjaa. Muut sarjan jutut näet alta. Lue lisää Aalto Executive MBA:sta.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Aalto EMBA toi inspiraatiota johtamiseen

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka