Sain uutta perspektiiviä johtamiseen

Teki hyvää, kun omaa ajatteluani haastettiin jatkuvasti, sanoo Rami Hakala, TJ, SKS Automation

Reetta Räty, 25.09.2017

Rami Hakala
Managing Director, SKS Automation, Helsinki


Rami Hakala on töissä SKS Automationilla. Se kuuluu SKS Groupiin, joka on yli 90 vuotta vanha perheyritys ja työllistää noin 670 ihmistä. Konsernin ydintoiminnot ja kuusi tytäryhtiötä sijaitsevat Suomessa. Ulkomaan yksiköt toimivat Kiinassa, Puolassa, Ruotsissa,Venäjällä ja Virossa. SKS-konserni tarjoaa tuote- ja palveluratkaisuja kone- ja laitevalmistajille.

Eväitä yleisjohtamiseen ja johtoryhmätyöskentelyyn
”Täällä saa uusia näkökulmia ja koviakin väitteitä, jotka haastavat omaa ajattelua”

Aalto EMBA-koulutettava Rami Hakala istuu konferenssihotellin käytävällä Singaporessa. On Executive Summitin 2015 viimeinen päivä, perjantai. Takana on tiivis viikko luentoja ja verkostoitumista, kymmeniä kahvikupillisia, lukemattomia lounas- ja illalliskeskusteluja. Edessä on vielä iltapäivä teemalla ”Circular Economy – The Future Shape of your Business and Social Landscape”. Sitä vetävät Mark Esposito ja Terence Tse. Miehet ovat intensiivisiä ja energisiä opettajia. He eivät anna takapenkkiläistenkään keskittyä omiin asioihinsa. Luennot ovat workshop-tyyppisiä, niissä keskustellaan, tehdään tehtäviä ja ryhmätöitä, huudetaan ääneen arvauksia luennoitsijoiden kysymyksiin.

Juuri nyt luentosalin – joka on enemmänkin aasialaisen hotellin ball room - taululla lukee: ”What do you think, in Europe, is the percentage of the amount of food wasted in the value chain in Europe?”

Aalto EMBA-koulutettavat Singaporesta, Iranista, Taiwanilta, Suomesta, Algeriasta ja kymmenestä muusta maasta keskustelevat aiheesta ja esittävät arvauksia. He jakavat kokemuksia ruuan haaskaamisesta omissa maissaan. Pian selviää myös se, miten kysymys liittyy uusiin bisnesmahdollisuuksiin.

Mitä ajatuksia Hakala vie mukanaan työpaikalle Singaporen Summitista?

”Aika paljon saa uusia näkökulmia. Koviakin väitteitä, joilla selvästi haastetaan perinteistä bisnesajattelua. Tällainen puolestaan haastaa omaa ajattelua. On syytä katsoa asioita monelta eri näkökannalta ja olla kriittinen sille ensimmäiselle impulssille, joka itselle tulee mieleen, päästä yli ilmeisimmän näkökulman.”

”Eilisestä esimerkiksi jäi mieleen se, että mikroa ja makroa ei pidä miettiä erillisinä asioina. Tänään on mietitty esimerkiksi sitä, miten kierrätyksen ympärille voi rakentaa bisnesmalleja.”

Hakalan mielestä on virkistävää ja mieltä avaavaa käsitellä myös muiden kuin oman alan asioita ja näkymiä. Omassa konttorissaan Vantaalla hänellä on 30 alaista. Hän on ollut samalla alalla noin 15 vuotta, viimeiset kuusi vuotta perheyritys SKS:n palveluksessa.

Olin huomannut, että toimitusjohtajan tehtävässä korostuvat entistä enemmän yleisjohtamisen haasteet."

Kun Rami Hakala siirtyi SKS Automationissa myyntijohtajasta toimitusjohtajaksi, hänestä tuntui, että talousalan koulutus tekisi hyvää.  Esimies oli samaa mieltä ja kannusti kouluttautumaan. Hakala aloitti AaltoJOKO®-ohjelmassa 2012. ”Se antoi paljon työkaluja strategiatyöskentelyyn ja yrityksen johtamiseen.”

Muutamaa vuotta myöhemmin Hakala aloitti EMBA-koulutuksen. Miksi hän palasi takaisin koulunpenkkiin?

”Aalto EE oli luonteva valinta, koska minulla oli hyviä kokemuksia AaltoJOKO®:sta. Aallolla on paras maine myös EMBA-kouluttajana, oli helppo valita se.”

”Olin huomannut, että toimitusjohtajan tehtävässä korostuvat entistä enemmän yleisjohtamisen haasteet. Pitää hallita vähintään keskinkertaisella tasolla eri operaatioita yrityksessä. EMBA antaa yleiskuvan monesta asiasta. En itse hae niinkään detaljitietoa, vaan enemmän sitä, että on riittävästi eväitä muodostaa kokonaiskuva; mikä vaikuttaa mihinkin.”

”EMBA sopii minusta hyvin niille, jotka haluavat lisää perspektiiviä ja tietoa yleisjohtamisesta: taloutta, HR:ää, myyntiä, markkinointia, itsensä johtamista, strategista ajattelua ja niin edelleen.”

Hakalasta tuntuu, että hän pystyy koulutuksen ansioista esimerkiksi haastamaan paremmin taloutta tuntevia kollegojaan vaikkapa johtoryhmässä. ”Jos on vain yhden alan asiantuntija, sitä katsoo asioita kapeasti, omasta siilostaan.”

Monille ohjelmaa osallistuville on tärkeää, että Aalto EE:n EMBA on juuriaan myöten kansainvälinen." 

Monille ohjelmaa osallistuville on tärkeää, että Aalto EE:n EMBA on juuriaan myöten kansainvälinen. ”Ainakin meillä konerakennuksen ympärillä pienten ja keskisuurten yritysten pitää kansainvälistyä. Tässä koulutuksessa on kansainvälisyys koko ajan mukana.”

Singaporen Summitin tauoilla tutustutaan uusiin ihmisiin – mutta myös puhutaan työpuheluita kotimaahan. Hotellihuoneissa pidetään telekonferensseja ja iltaisin kommentoidaan muistioita. Hakalakin aikoo setviä Puolan-bisneksiin liittyviä asioita päivän päätteeksi.

Millainen EMBA-ohjelman työmäärä on ollut tähän mennessä, riittääkö työssäkäyvän aika siihen?

”Sanoisin, että työn määrä ei ole yllättänyt. Tiesin itse etukäteen, mihin varautua. Suositus: kotona kannattaa jutella perheen kanssa, että kaikki ymmärtävät, mihin ovat ryhtymässä. Kyllä siitä selviää!”

Tutustu Rami Hakalan käymiin ohjelmiin Aalto JOKO® ja Aalto Executive MBA tarkemmin.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Sain uutta perspektiiviä johtamiseen

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeessä saat ajankohtaisimmat Aalto Leaders' Insight -sisällöt, kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka