Keskisuuret suuryritykset kiihdyttävät vauhtia – mistä liikevaihdon kasvu kertoo?

Ero on selvä verrattuna viime vuoden tulokseen.

Hannu Jaatinen, 30.01.2017

Keskisuurten suuryritysten näkymät ovat parantuneet selvästi, paljastaa OPn ja Aalto-yliopiston professoreiden suuryritystutkimuksen tuoreet tulokset. Ero on selvä verrattuna viime vuoden tulokseen, kun tarkastellaan tutkimukseen osallistuneita yrityksiä, jotka eivät yllä 25 suurimman yrityksen joukkoon. Vuoden mittaisen jarruttelun ja paikalleen pysyneen tuloskehityksen jälkeen näiden suuryritysten vaihde on vaihtunut suurempaan. Edellisvuosia paremman tuloskehityksen lisäksi niiden yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut vuoden 2015 alusta vuoden 2016 alkuun lähes 2,4 miljardia euroa.

Mistä nämä iloiset uutiset sitten kertovat? Mahdollisia selityksiä on monia. Nostettakoon niistä esiin muutama.

Ensinnäkin näissä yrityksissä on nähty uudenlaisia lähestymistapoja perinteisten ja suurten toimijoiden rinnalla. Yritysten positiivista kehitystä voi osittain selittää aktiivisuus uusien liiketoimintamallien haussa. Keskisuuret suuryritykset ovat ketteriä tekemään muutoksia ja rohkeitakin liikkeitä, kuten muuttamaan toimintatapaa, räätälöimään tuotteitaan ja lähtemään uusille markkinoille.

Olemme OPssa uskoneet yritysten mahdollisuuksiin vaikeinakin aikoina, ja olemme aktiivisesti rakentaneet niille ratkaisuja niin investointeihin, käyttöpääomaan kuin kassanhallintaan.”

Toiseksi yrityksissä on viime vuosien tehostamisen korostamisen jälkeen käännetty katse liikevaihdon kasvattamiseen. Kasvua on haettu orgaanisesti ja myös yrityskaupoista aikaisempaa vahvemmin. Tosin ostajien ja myyjien erilaiset näkemykset kauppahinnoista ovat hidastaneet kehitystä. Yritykset ovat keskimäärin hyvässä kunnossa, joten mahdollisuuksia uusinvestointeihin ja yrityskauppoihin löytyy. Positiivista onkin, että suuryritysten kysynnän kasvuennusteet sekä Suomen että ulkomaiden osalta ovat nousussa. Kysynnän odotetaan olevan suurempaa ulkomailla kuin kotimaan markkinoilla, ja etenkin juuriltaan suomalaiset yritykset uskovat viennin kasvavan kuluvana vuonna.

Käänne parempaan on siis tapahtunut, ja keskisuurten suuryritysten nousu on vain yksi suuryritystutkimuksen nostamista positiivisista signaaleista yritysrintamalla. Suuryrityksissä katsotaan tulevaisuuteen nyt aikaisempaa rohkeammin ja investointeja ollaan toteuttamassa selvästi viime vuosia enemmän.

Tämä kehitys on hyvin tervetullutta ja sillä on myönteistä vaikutusta talouteen ja työllisyyteen. Keskisuurten suuryritysten rohkea kasvu vähentää lisäksi riippuvuutta yksittäisistä yrityksistä, mikä on kanasantalouden kannalta hyvä asia. Kasvua saadaan laajemmalla rintamalla eikä yksittäisten yritysten painoarvo ole enää niin suuri.  

Olemme OPssa uskoneet yritysten mahdollisuuksiin vaikeinakin aikoina, ja olemme aktiivisesti rakentaneet niille ratkaisuja niin investointeihin, käyttöpääomaan kuin kassanhallintaan. Viimeisimmän suuryritystutkimuksen välittämät valoisat näkymät ovatkin täten ilouutinen. Yritysten menestys on meille tärkeää, ja haluamme olla myös tulevaisuudessa tukemassa yritysten liiketoimintaa ja kumppanina oppimassa hyvistä kasvutarinoista.

Hannu Jaatinen on OPn liiketoiminta-aluejohtaja. Lisää tietoa tutkimuksesta: Suuryritystutkimus 2017 » ja Pekka Mattilan haastattelu » 

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Keskisuuret suuryritykset kiihdyttävät vauhtia – mistä liikevaihdon kasvu kertoo?

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirje on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Uutiskirjeessä saat kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka