Valitse oikein liiketoimintamalli teolliseen internetiin

Teollinen internet tarjoaa suomalaisyrityksille huikean määrän uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Mutta miten löytää joukosta itselle sopiva? Entä millaista osaamista uudet mallit vaativat?

Heidi Hammarsten, 27.05.2015

Suurin haaste teollisessa internetissä ei liity teknologiaan vaan liiketoimintamalleihin, sanoo Aalto-yliopiston professori Martti Mäntylä.

”Tarvitaan kykyä löytää hyviä sovelluskohteita ja viedä ne sille tasolle, että voidaan tehdä investointi”, sanoo Mäntylä.

Mahdollisia liiketoimintamalleja haravoitaessa yritys voi valita haluavansa tehostaa nykyistä liiketoimintaa, aloittaa kokonaan uuden liiketoiminnan tai kasvattaa tuotteidensa arvoa teollisen internetin avulla. Mahdollisuudet kasvavat portaittain komponenttien toimittamisesta aina järjestelmien verkostoon. Kaikkiin eri tasoihin liittyy omat hyötynsä ja vaatimuksensa.

"Kaikki datapohjaiset liiketoimintamallit edellyttävät uutta teknologia-arkkitehtuuria ja sen johtamista", sanoo toinen teollisen internetin asiantuntija Jari Collin. Laitteita ja järjestelmiä on mietittävä monella tasolla data-analytiikasta tietoturvaan.

Teollisen internetin avulla yritys voi liikkua pelkästä tuotteiden toimittamisesta ylöspäin asiakkaansa arvoketjussa. Vaihtoehtoisia askelmia on useita, ja ne vaativat kukin yritykseltä aina uusia kyvykkyyksiä.

Tutustu Aalto PRO:n Digitalisaation johtaminen teollisuudessa -koulutukseen.

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Valitse oikein liiketoimintamalli teolliseen internetiin

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirje on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Uutiskirjeessä saat kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka