Moderni Business Controller auttaa liiketoimintaa kukoistamaan

Ole avoin ja auttavainen sekä tutustu liiketoimintaan ja järjestä aikaa tiedon analysointiin.

Kuva: Riitta Supperi

Johanna Tuutti, 19.08.2015

Business Controller onnistuu työssään olemalla avoin ja auttavainen sekä tutustumalla liiketoimintaan ja järjestämällä aikaa tiedon analysointiin. Viestintä- ja vuorovaikutustaidot auttavat häntä kasvamaan muutosagentiksi. Business Controllerin rooleihin, viestintään ja vuorovaikutukseen liittyvistä teemoista keskustelivat Nordean Senior Financial Controller Mika Rinne-Kanto ja Certified Coach ACC Johanna Tuutti.

Mika Rinne-Kanto: ”Sen lisäksi että Business Controller on talousviestijä, hän on bisneksen viestijä, joka toimii liiketoiminnan ytimessä. Hän ei ole ainoastaan lukujen kontrolloija vaan bisneksen mahdollistaja, jonka tehtävä on auttaa liiketoimintaa kukoistamaan.”

Mitkä ovat kolme tärkeintä asiaa, jotka näihin rooleihin liittyvät?

 1. Avoin mieli ja asenne – heittäydy bisnekseen, tutustu siihen. 
 2. Auttavaisuus  − mene tilanteisiin tarjoamaan apua.
 3. Järjestä itsellesi aikaa tehokkaaseen viestintään ja vaikuttamiseen. 

Mitä asioita tekemällä voit onnistua?

”Ole aidosti kiinnostunut yrityksen liiketoiminnasta. Ole oma-aloitteinen ja verkostoidu ihmisiin yrityksen sisällä. Hyvä ajatus on pyytää mentoriksi esim. liiketoimintayksikön osastopäällikkö, joka voi opettaa sinulle liiketoimintaa. 

Järjestä itsellesi aikaa tiedon analysoimiseen, viestimiseen ja vaikuttamiseen esimerkiksi karsimalla raporttien määrää ja automatisoimalla raportointia. 

Yleisesti ammatillisessa ja henkilökohtaisessa kehittymisessä auttaa jatkuva halu oppia, ja se, että olet valmis astumaan ulos mukavuusalueeltasi.”

Millaisissa tilanteissa sinä olet kokenut onnistuneesi muutosagentin roolissa?

”Erityisen hienoja kokemuksia ovat olleet esimerkiksi ne tilanteet, joissa olemme onnistuneet tuottamaan Business Intelligence –raporttien avulla uudenlaista oleellista ja syvällistä tietoa esimerkiksi kustannusten vaikutuksista. Silloin on tuntunut siltä, että olemme yhdessä löytäneet hyödyllistä lisäarvoa liiketoiminnalle.”

Millaisia kehityssuuntia näet Business Controllerin työssä tulevaisuudessa?

 • Tulevaisuusorientaatio vahvistuu. Hyödynnämme ennustavaa analytiikkaa ja voimme analysoida tulevaisuutta erilaisilla ennustemalleilla. 
 • Yrityksen ulkoympäristöä ja ei-taloudellista tietoa koskeva analysointi nousee taloudellisen datan rinnalle. Opimme hyödyntämään paremmin ulkomaailman heikkoja ja positiivisia signaaleja. 
 • Raporttien tuottaminen automatisoituu ja bisnespäättäjät alkavat käyttää niitä itsepalveluperiaatteella. Tämä vapauttaa meille aikaa oleellisen ja lisäarvoa tuottavan tiedon analysoimiseen ja viestimiseen. 
 • Analysointi tässä ja nyt. Yhä useammin saamme selvittää jonkin asian jo kuluvan palaverin aikana. Opimme mukautumaan jatkuvasti muuttuvaan ympäristöön.

Millä tavoilla Business Controller voi kehittyä viestijänä ja vuorovaikuttajana?

Johanna Tuutti: ”Ensimmäiseksi inspiroidu Business Controllerin työn tarkoituksesta ja viestinnän merkityksestä työssä onnistumisessa. Kehitä työelämäsi ihmissuhteita ja tuloksekasta vuorovaikutusta järjestelmällisesti esimerkiksi vuorovaikutustyökaluja hyödyntämällä. Ammatillinen viestintä ja vuorovaikutus on taitolaji, jossa kehittyy harjoittelemalla tavoitteellisesti ja aktiivisesti. ”

 • Uskalla olla kiinnostunut ja innostunut. Innostuksesi inspiroi muita.  
 • Tunne itsesi viestijänä ja vuorovaikuttajana – sekä vahvat että kehitettävät taidot. Kokoa aktiivisesti palautetta kehittyäksesi jatkuvasti. 
 • Opi lukemaan erilaisia persoonallisuus- ja vuorovaikutustyylejä 
 • Kuuntele, palvele, suostuttele
 • Hallitse eriluonteiset kanavat: Kasvokkainen dialogi, virtuaalinen, sosiaalinen, pikaviestit, sähköposti…
 • Panostakaa tiimissänne vuorovaikutus- ja viestintätaitojen tavoitteelliseen kehittämiseen toisianne sparraamalla
 • Kutsu valmentajiksesi esimies ja ammattiviestijä, pyydä tueksesi mentor 

Lue lisää Aalto PRO:n Business Controller liiketoiminnan strategisena kumppanina -ohjelmasta.

Kuva: Mika Rinne-Kannon kuvaaja Aki Raski

Luet nyt: Aalto Leaders' Insight: Moderni Business Controller auttaa liiketoimintaa kukoistamaan

Tilaa Aalto Leaders' Insight -uutiskirjeTilaa uutiskirje

Aalto Leaders' Insight -uutiskirje on kokoelma ajatuksia herätteleviä artikkeleita, podcasteja ja näkemyksiä johtajuudesta, liike-elämästä ja itsensä kehittämisestä. Uutiskirjeessä saat kutsuja avoimiin tapahtumiimme ja webinaareihin, tiedon tulevista valmennus- ja koulutusohjelmista sekä ennakkoilmoittautujan eduista.

Annan Aalto University Executive Education Oy:lle luvan käyttää yhteystietojani markkinoinnissa, esimerkiksi tiedottaakseen sähköpostitse koulutusohjelmatarjonnasta tai lähettääkseen kutsuja tapahtumiin. Voin päättää milloin tahansa, etten enää halua yhteydenottoja. Katso tietosuojapolitiikka